Brandweerwoordvoerder juicht verplichte invoer rookmelders toe

Brandweerwoordvoerder juicht verplichte invoer rookmelders toe

VECHTDAL – Brandweerwoordvoerder Jan Wittenberg van de Veiligheidsregio IJsselland windt er geen doekjes om. Hij juicht het toe dat minister Knops alle huiseigenaren met ingang van 1 juli 2022 gaat verplichten om op elke woonlaag een rookmelder te (laten) installeren. “Een zeer goed idee. Wij pleiten hier al jaren voor”, aldus de besnorde Dalfsenaar die tijdens de Brandpreventieweken en andere publieksmomenten geen kans onbenut laat om de mensen te wijzen op het feit dat rookmelders levens kunnen redden.

De verplichting om een rookmelder op te hangen bestaat overigens al sinds 2003, maar geldt alleen voor nieuwe woningen. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Uit onderzoek van TNO blijkt dat rookmelders de overlevingskansen doen toenemen.

Wittenberg noemt de verplichte invoering een mooie ontwikkeling en hoopt dat huiseigenaren nu al rookmelders gaan ophangen en niet wachten tot 1 juli 2022. Het gaat per slot van rekening om veiligheid. Het is van belang dat de melders op de juiste plek hangen, goed worden onderhouden en een batterij hebben die tien jaar meegaat. Op www.rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.

In het kader van de Brandpreventieweken ging Evert Jan Pasman van VechtdalLeeft TV op de koffie bij Jan Wittenberg. Op een bijzondere locatie: het brandweermuseum dat is gehuisvest in het hoofdkantoor van de Veiligheidsregio IJsselland in Zwolle.

Video 1
Video: Rookmelders het thema van de Brandpreventieweken 2020
Artikel delen: