Begrotingsbehandeling de komende week

Begrotingsbehandeling de komende week

DALFSEN – Begrotingsbehandeling in de komende week in de raad. Op maandag, donderdag en vrijdagavond vinden in de gemeenteraad de begrotingsbehandeling plaats, alles is digitaal via Ris te volgen. De provincie eist in elk geval een sluitende begroting.

Het is duidelijk dat er voor volgend jaar gesneden moet worden in een groot aantal uitgaven, doch met een beetje geluk kunnen we in 2022  weer met zwarte cijfers schrijven.  Wij moeten bezuinigen op het sociaal domein en WMO, maar zonder dat de klant hiervan de dupe gaat worden. Echter dit moeten we nog uitzoeken hoe dit opgelost kan worden. Alles is sterk afhankelijk van de Rijksbijdrage en de eventuele gevolgen van de pandemie. Die Rijksbijdrage wordt voor gemeenten onder de 100.000 inwoners al jaren met een bepaald percentage gekort, terwijl  de WMO kosten en met name de jeugdzorg elk jaar fors stijgen. De gezamenlijke gemeenten in IJsselland hebben hierover een brandbrief naar Den Haag gestuurd. Dit kan zo niet doorgaan.

Dalfsen doet alle mogelijke moeite te bezuinigen, ook op hele kleine dingen en moet meer inkomsten genereren door waar mogelijk legeskosten  en grafrechten aan te passen. Stelt alles in het werk om geen extra verhoging van de onroerend zaakbelasting behoeven te doen, alleen de vorig jaar afgesproken verhogingen in de komende jaren.

WvdV

Artikel delen: