Gemeente Dalfsen in gesprek geweest met boeren

DALFSEN – Op vrijdag 13 november is de gemeente Dalfsen, samen met Stimuland digitaal in gesprek geweest over actuele thema’s en toekomstperspectieven. Wat zijn de gevolgen voor boeren nu met corona en de veiligheid in het buitengebied.

Ook stond de omgevingsvisie op de agenda. 20 boeren, vooral melkveehouders hebben hieraan deelgenomen. Stimuland  gaf aan hoe de agrarische sector er op dat moment voorstond, via uitkomsten van het onderzoek wat heeft plaatsgevonden. Een belangrijke vraag die over bleef, welke randvoorwaarden moet de gemeente scheppen, zodat agrarische ondernemers in Dalfsen kunnen blijven ondernemen.

Boeren voelen zich verantwoordelijk voor de voedselvoorziening, hebben waardevolle grond die soms wordt ingeruild voor duurzame energie. Van belang is dat de boeren en de gemeente met elkaar in gesprek blijven, op basis van gelijkwaardigheid en betrokkenheid om belangentegenstellingen te voorkomen. Ondernemen kan gelijk opgaan met natuurwaarden en kennis moet worden gedeeld.

In de omgevingsvisie kwam het proces ter sprake, gericht op de hele fysieke leefomgeving, maar ook mobiliteit, groen, veiligheid, gezondheid en klimaat. Boeren geven aan ruimte te moeten hebben in nieuwe ontwikkelingen, Het risico ruimte in vergunningen kwijt te raken is te hoog. Het toenemend aantal mensen dat zich in het buitengebied gaat vestigen is een punt van aandacht. Voor boeren is het van belang dat zij hun bedrijf kunnen blijven runnen en het moet voorkomen worden dat bedrijven in de knel komen zitten.

Ook is er gesproken over een veilig buitengebied.

Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 4 inwoners/ondernemers in het buitengebied zich wel eens onveilig voelt. 1 op de 14 tot 1 op de 20 heeft wel eens het vermoeden dat er illegale of criminele praktijk wordt uitgeoefend.

Het is van groot belang dit te melden  bv op www.dalfsen.nl/veiligheid, bij de politie op 0900-8844 of bij misdaadanoniem.

(Dit is een beknopt uittreksel van het besprekingsverslag)

WvdV

Artikel delen: