Walnoten

Walnoten

DALFSEN – Dit jaar had ik geluk, heel veel walnoten, vorig jaar waren ze op 1 hand te tellen, maar dit jaar gruwelijk veel. Het wemelde in de herfst ook van de eekhoorns in onze tuin. Soms wel 6 tegelijk. En ze hadden ook wel wel eens geduvel onderling.

De ene ging de boom in om noten te plukken en dan zat er onder de boom al weer een ander te wachten tot hij de walnoot liet vallen. Je raad het al, de eekhoorn die op de grond zat ging er als een haas mee van door. Maar ik dacht, dit jaar niet alles is voor de eekhoorns, die hebben het al jaren goed gehad met mijn gulligheid. En het is voor een mens ook nog eens super gezond.

Ik dacht nu wil ik zelf ook eens oogsten. 3 grote jutezakken vol. Maar dan komt het pas. Het drogen. Elke keer als de zon scheen legde ik de zakken maar weer buiten. Maar dat is nog een hele klus, want de middelste drogen niet. Dus elke keer de boel maar opschudden. En dan zitten er ook nog een heleboel tussen met een zwarte schil er om heen, die drogen al bijna helemaal niet.

Vandaag ben ik ze maar even uit gaan zoeken. Alles waar schimmel aan zat, weg er mee. En dan heb je ook nog een heleboel waar je aan twijfelt. Dus dan maar de noten kraker er bij.

Gelukkig waren er nog een heleboel die het keurmerk “goed” konden doorstaan. Die heb ik maar op borden gedaan en even in de magnetron gedroogd, want het vocht moet er toch uit.

Bij velen kun je aan het geluid al wel horen dat ze niet goed waren, die klinken hol van binnen, die waren ook vaak lichter van gewicht.

Ik denk dat ik ze volgende week allemaal maar ga kraken voor dat er nog weer schimmel in komt. En dan maar drogen, anders heb ik nog niks. Het bos ligt vol met noten die de eekhoorns hebben verstopt in gegraven als wintervoorraad voor hun zelf. Wie weet komt er nog een boompje tot groei in het bos. Dat zou mooi zijn.

Foto's 6
Walnoten
Walnoten
Walnoten
Walnoten
Walnoten
Artikel delen: