Natura 2000 nieuws Lemelerberg - Foto: Wim
Foto: Wim

Natura 2000 nieuws Lemelerberg

DALFSEN – LEMELERBERG – Natura 2000 nieuws Lemelerberg. Volop heideontwikkeling op de Lemelerberg, buitengewoon bijzonder en zo dichtbij. Alles omschreven in het decembermagazine van Landschap Overijssel.

Dit najaar wordt hard gewerkt op de Lemelerberg. We zetten ons in om het heideveld te herstellen en te versterken. Begin september is gestart met grondbewerking op de 50 hectare waar 2 jaar  geleden het bos is verwijderd. Aan die kant van de berg wordt op vier percelen gestart met in totaal 20 hectare nieuwe heideontwikkeling.

Uitvoerder Dennis van Lenthe; Op de Archemerberg is het totale aannemingsbedrijf NONAK uit Ommen volop aan de slag. Grote graafmachines verslepen takkenbergen en verplaatsen grond. Toch gebeurt dat allemaal uiterst precies en zorgvuldig. Het is gevoelswerk; aldus Dennis van Lenthe.

Normaal doe je gewoon wat op tekening staat, maar in de natuur is alles anders. Zo is er een ecoloog die voor het werk uitloopt om de natuurwaarden te bekijken. Zit er bosbes, jeneverbes of een mierenhoop dan wordt dit met een rood lint/wit gemarkeerd. De kraanmachinisten werken hier ruim omheen en weten dat ze dit gebied niet mogen verstoren.

Vakwerk, de opslag van struiken en jonge bomen wordt verwijderd en de boomstobben worden gefreesd. Het takhout wordt bij elkaar geharkt en naar een groenrecyclingbedrijf gebracht. Daarna halen we de strooisellaag er voorzichtig af. Dit is de humuslaag van bladeren en naalden die de bomen hebben achtergelaten. Bij dit werk komt gevoel kijken. De strooisellaag is lichtbruin, daaronder zit een donkerbruin laagje en daaronder weer de zandlaag met daarin de heidezaden van vroeger. Deze moeten vrij komen te liggen, zodat ze kunnen ontkiemen. De machinist haalt de lichtbruine laag zoveel mogelijk weg, zodat de donkere laag zichtbaar komt, maar hier en daar moet een beetje zand aan het oppervlakte komen. Hij moet het gevoel krijgen bij wat een ecoloog en de beheerder voor ogen hebben. Dit is echt vakwerk.

Planning; Tussen beschermde dier- en plantensoorten door meters maken dat is hier een kunst, zegt Dennis. Inmiddels zit de vaart er mooi in. We zijn nu met tien machines aan het werk en als het mee zit ligt voor het nieuwe jaar alles er zo bij dat de heide kan gaan ontkiemen.

Tot zover het artikel van Landschap Overijssel in het december magazine.

De Lemelerberg moet weer een rijk heideveld worden, zoals vele ouderen het kennen uit het midden van de vorige eeuw. Toch roepen de werkzaamheden veel emotionele reacties op in sociale media, volledig begrijpelijk, want het lijkt nu op een totale kaalslag en nu geen beeld hoe het er over 10 jaar weer uitziet. We kunnen niet anders dan daarop vertrouwen.  Landschap Overijssel noemt  het onderhoud. Niet alleen Landschap Overijssel, maar landelijk en vooral ook bij onze oosterburen worden enorme hoeveelheden hectares bos gekapt. In veel gevallen betreft het de fijnspar die veel last heeft gehad van de droogte en de vraatproblemen van de letterzetter. Dus misschien moeten we het zien ter voorkoming van nog meer vervolgschade.

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden van Landschap Overijssel, meld u dan aan als lid en ontvang elk kwartaal een boeiend magazine en mail naar donateurs@landschapoverijssel.nl  of kijk op www.landschapoverijssel.nl.

WvdV

Foto's 5
Natura 2000 nieuws Lemelerberg - Foto: Wim
Foto: Wim
Natura 2000 nieuws Lemelerberg - Foto: Wim
Foto: Wim
Natura 2000 nieuws Lemelerberg - Foto: Wim
Foto: Wim
Natura 2000 nieuws Lemelerberg - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: