5 dingen waar je op moeten letten bij het kopen van een tweedehandsauto

5 dingen waar je op moeten letten bij het kopen van een tweedehandsauto

NEDERLAND – Er zijn veel voordelen te benoemen voor het kopen van een tweedehandsauto. Zo is een tweedehandsauto doorgaans een stuk voordeliger dan een nieuwe auto. Dit biedt voor velen een mogelijkheid om voordelig in een duurdere auto te rijden. Uiteraard is prijs niet de enige factor waar rekening mee gehouden moet worden. Aan een sterk afgeprijsde auto kan namelijk weleens zijn een vreemd luchtje zitten. Daarom is het belangrijk om op een vijftal punten goed te letten bij de aanschaf van een tweedehandsauto.

  1. Oriënteer je goed

Bij de aanschaf van een tweedehandsauto is het belangrijk om goed georiënteerd een koop proces in te gaan. Hierbij staan jouw wensen en behoeften uiteraard centraal. Dit is belangrijk om op te letten wanneer je kijkt naar de prestaties van een auto die je op het oog hebt. Belangrijke zaken hierbij zijn garantie, kilometerstand, de vervaldatum van de apk. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een Tweedehands Renault kijk je naar de verschillende modellen en de aspecten hiervan. De prijs van een Renault Clio kan misschien wel heel aantrekkelijk zijn, maar vaak is de kilometerteller dan al heel hoog of gaat het om een simpele uitvoering met weinig pk. Een hoge kilometerteller hoeft geen probleem te zijn als de auto goed onderhouden is, maar auto’s worden dan wel vaak minder waard omdat auto’s met een hoge kilometerstand minder lang meegaan dan een auto met een lage kilometerstand. Vertrouw je iets niet helemaal? Maak dan gratis gebruik van de RDW-dienst waarbij je gegevens kunt opvragen over de auto. Zo kom je achter de laatste tenaamstelling, het aantal eigenaren tot nu toe en meer.

  1. Doe een grondige check in real life

Je koopt uiteraard nog geen tweedehandsauto voordat je een grondige check hebt gedaan. Controleer de auto daarom van top tot teen om een goede indruk te krijgen van waar je mee te maken hebt. Hier hoort de binnenkant van de auto uiteraard ook bij. Je let hierbij bijvoorbeeld op beschadigingen, de banden en slijtage. Dit is belangrijk aangezien sommige mensen de auto wegdoen wegens kapotte onderdelen waarvan de reparatie dan voor jouw rekening komt. Let hierbij extra op onderdelen waarvan de reparaties ervan zeer kostbaar zijn zoals de reparatie van een kapotte versnellingsbak of de reparatie van een kapotte uitlaat. Houd continu jouw wensen en behoefte hiernaast. Is dit echt wat je voor ogen had?

  1. Maak een proefrit

Een proefrit maakt je gevoel over de auto compleet. Voldoet de auto na de grondige check nog steeds aan jouw verwachtingen en kloppen de technische aspecten daarbij? Plan dan een proefrit in. Let hierbij niet alleen op hoe de auto rijdt, maar ook of de techniek probleemloos werkt en of de stoelen comfortabel zitten. Lange mensen hechten hier meestal extra waarde aan. Ingezakt in een auto moeten rijden vindt uiteraard niemand fijn. Maak hierbij een lange rit en voorkom de rit van een rondje in de wijk. Je wilt uiteraard ook weten hoe een auto op de snelweg rijdt, maar ook binnen de bebouwde kom met veel stoplichten en wat slechter wegdek om te kijken hoe de auto reageert op verschillende autowegen.

  1. Vraag een expert om hulp

Dit hoeft niet meteen een dure consultant te zijn die er wellicht niet eens neutraal in staat. Ben jij iemand die wel redelijk iets over auto’s kan het alsnog handig zijn om iemand met iets meer kennis over auto’s in te schakelen. Neem hierbij het advies aan van iemand die jou oprecht wil helpen en veel verstand van auto’s heeft. Dit kan iemand zijn binnen de familie of vriendenkring. Het is hierbij handig om deze persoon mee te nemen naar de grondige check en voor de proefrit. Vier ogen zien uiteraard meer dan twee. Een groot voordeel van het meebrengen van iemand is dat een verkoper een minder commercieel praatje houdt dan wanneer hij of zij slechts een iemand voor zijn of haar neus heeft staan. Daarnaast hebben twee personen een sterkere onderhandelingspositie en kun je met elkaar overleggen.

  1. Onderhandel over de prijs

Trek de stoute schoenen aan en durf te onderhandelen over de prijs. Wanneer je iemand meeneemt bij deze onderhandeling sta je vaker in een sterkere positie. Daarnaast zet een verkoper vaak hoger in op de vraagprijs aangezien de meeste mensen onderhandelen. Hierbij is het wel belangrijk om eerlijk te zijn en niet te hard te onderhandelen om de samenwerking fijn te houden.

Artikel delen: