Geld lenen tegen historisch lage rente, is dit het moment?

Geld lenen tegen historisch lage rente, is dit het moment?

2020 was het jaar van de coronacrisis en de dalende kredietrentes. De gemiddelde rente van de persoonlijke lening daalde in dat jaar met ruim 0,39%. Dit lijkt zo op het eerste oog weinig maar op de eindstreep bespaart dit heel wat geld. De historisch lage rente biedt voor veel consumenten nieuwe mogelijkheden, mede omdat een lening aanvragen tegenwoordig kinderspel is.

Ontwikkeling van de rente op consumentenleningen

Dat de rente historisch laag staat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Allereerst heeft dit met de invloed van de ECB te maken. Deze houden de rente zo laag mogelijk om de economie te stimuleren. Een lage rente maakt het immers aantrekkelijker om geld te lenen en dit uit te geven.

De concurrentie tussen kredietaanbieders groeit. Ook dit zorgt ervoor dat de leenrentes dalen. Daarnaast sluiten consumenten vaker een lening af. Dit brengt voor kredietaanbieders meer geld in het laatje waardoor die rente ook weer omlaag kan.

Verschillen tussen lage en hoge leenbedragen

De oplettende consument ziet dat de rente over hoge leenbedragen lager ligt. Wie voor een laag leenbedrag gaat betaalt juist meer rente. De rente over de lage leenbedragen (onder de € 10.000) heeft hierdoor ook een grillig verloop. Sommige kredietverstrekkers bieden geen leningen aan voor minder dan € 7500.

Dit lijkt vervelend maar dat is het niet. Door eens kritisch na te denken over het leenbedrag kan er een hoop gespaard worden. Er zijn best veel mensen die een kleine lening afsluiten en hier een hogere rente over betalen. Om er vervolgens na twee jaar achter te komen dat ze opnieuw geld nodig hebben en wéér een dure lening afsluiten. In deze situatie is het veel beter om dan maar gelijk een hoger bedrag te lenen en alles in één keer te financieren.

Consumenten lenen minder dan vroeger

Het is een feit dat consumenten steeds vaker lenen. Vooral in 2020, waarbij thuiswerken het nieuwe normaal werd, stortten veel mensen zich op de verbouwing van de woning. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar leningen. Over het algemeen is het wel zo dat we naar verhouding minder lenen. Het totaalbedrag aan openstaande kredieten daalt al enkele jaren en is in 10 jaar tijd met bijna een derde afgenomen.

Wel is de seniorenlening populairder geworden. We blijven tot op steeds hogere leeftijd gezond en actief. Hier horen ook plannen bij waaronder een mooie reis, verbouwing van de woning of misschien wat noodzakelijke aanpassingen.

Oude leningen oversluiten

Veel mensen zitten met een oude en te dure lening in hun maag. Enkele jaren geleden sloot je een persoonlijke lening tegen een rente van 8% of soms wel meer af. Een lening oversluiten tegen een historisch lage rente levert veel op. Dit geldt ook voor het samenvoegen van oude leningen waaronder creditcards, rood staan bij de bank of postorderkredieten.

Geld lenen tegen historisch lage rente: is dit het moment?

Het probleem met die kredietrentes is dat je vooraf niet weet of deze verder daalt of toch weer stijgt. Eind 2020 zijn de rentes over de lage leenbedragen wel wat toegenomen. Terwijl die over de hogere leenbedragen juist verder daalden.

Is dit dan hét moment om geld te lenen tegen een historisch lage rente? Ja, geld lenen is nu goedkoper dan ooit. Nee, zekerheid over de ontwikkeling van de rentestanden heb je niet. Het is in ieder geval wel een feit dat de rente écht historisch laag staat. Wanneer de economie straks een flinke boost krijgt dan is de kans groot dat de rentes weer gaan stijgen. Dit betekent ook weer duurdere leningen, iets waar consumenten natuurlijk niet op zitten te wachten.

Artikel delen: