Grauwpieper - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Grauwpieper

DALFSEN – De heggenmussen zijn kleine, grijsbruine vogels van berg-, en bosgebieden waar ze het meest op de grond of in laag struikgewas gezien worden. Ook in steden en dorpen zijn zij niet zeldzaam maar worden door de gemiddelde burger nauwelijks opgemerkt. Het mannetje zingt bij de eerste lentedagen, openlijk in de top van een struik of boom.

Leeft in ingewikkelde broedrelaties met verschillende mannetjes en vrouwtjes in hetzelfde gebied.
Naast Europa komt de soort ook voor in Iran en Nieuw Zeeland. In het laatste land is hij geïntroduceerd door emigranten.

Artikel delen: