Technologie bevordert welzijn van thuiswonende ouderen

Technologie bevordert welzijn van thuiswonende ouderen

De kwaliteit van leven van thuiswonende ouderen verbetert als ze zelf kunnen kiezen welke technologie ze thuis willen gebruiken en hier goed in worden begeleid. Onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de gemeente Den Haag wijst dit uit. Het onderzoek maakte deel uit van een project waarin onderzocht wordt of langer thuis wonen te bevorderen valt met technologie.

In het onderzoek wordt zowel gekeken naar analoge als digitale toepassingen, zoals een kookbeveiliger, deurspion, video-intercom en een robotstofzuiger, alsmede het gebruik van een senioren smartphone en seniorentablet. Aangezien al deze apparaten worden aangesloten op internet, is het voor senioren tevens verstandig om een hoogwaardige router te hanteren. Deze apparatuur maakt het mogelijk om van hogere snelheden te profiteren. 

Het onderzoek biedt voldoende robuuste resultaten om tot een aantal belangrijke aanbevelingen te komen. Zo blijkt dat de inzet van technologische hulpmiddelen bijdraagt aan meer zelfredzaamheid. Wel heeft dit enkel effect als aangesloten wordt bij de behoefte van ouderen. Ook blijkt dat ouderen open staan voor het gebruik van technologische en digitale hulpmiddelen. 

Er bestaat een denkfout dat technologie digitaal moet zijn. Alhoewel technologie digitaal kan zijn, is dit niet altijd zo. De algemene conclusie van de onderzoekers is dat een digitale toepassing beter werkt als deze eenvoudig, simpel en minder spectaculair is. Huis-, tuin- en keukenoplossingen blijken vaak zeer nuttig, zoals een bluetooth aangestuurd motortje dat de gordijnen open of dicht doet of ’s nachts het raam op een kier zet. Dit soort oplossingen zorgt voor een gevoel van controle over de eigen situatie en verhoogt de kwaliteit van leven. 

Er is geen enkele reden te bedenken waarom de ouderen van tegenwoordig tegen technologie zouden zijn en niet om zouden kunnen gaan met digitale apparatuur. Ouderen zijn juist sterker geneigd om dit te leren, als het een oplossing biedt voor de beperkingen die ze ervaren. Het onderzoek laat zien dat er dan wel duidelijke instructies moeten worden aangeboden. 

De studie richtte zich op het welzijn van ouderen, vandaar dat medische apparatuur om bijvoorbeeld diabetes, COPD of hartfalen te monitoren, uitgesloten waren van het onderzoek. Ook op dit gebied zijn de onderzoekers hoopvol over de toepassingsmogelijkheden. 

Langer thuis wonen is voor veel ouderen niet alleen een wens maar een vanzelfsprekendheid. Ruim 70 procent van de 85-plussers woont nog zelfstandig in de eigen woning, eventueel met hulp van de wijkverpleging. De overheid zet hier al sinds 2013 op in, mede dankzij de sluitingen van verzorgingshuizen, het verplaatsen van de zorg van instellingen naar thuis en het verhogen van toegangseisen voor verpleeghuizen. Door het aanmoedigen van ouderen om langer thuis te blijven wonen, blijft de zorg ook betaalbaar in 2040 wanneer 25 procent van de bevolking 65 jaar en ouder is. 

Er wordt onder andere ingezet op meer zelfredzaamheid door te werken aan technologische oplossingen en val preventie. Gerichte valpreventie is essentieel om het valrisico bij ouderen te verminderen en daarmee de kans op letsel.

Artikel delen: