Heeft u interesse in de gemeente(politiek)?

DALFSEN – Interesse in de gemeente(politiek)? Meld je aan voor de gratis cursus Politiek Actief in de gemeente Dalfsen. Op 1 april 2021 start in de gemeente Dalfsen de (waarschijnlijk online) cursus Politiek Actief. De cursus is verspreid over drie verschillende avonden: 1, 15 en 22 april 2021. Het is een laagdrempelige cursus, bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de gemeente en politiek.

De cursus is ook interessant voor inwoners die misschien interesse hebben om politiek actief te worden, maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Meedoen is gratis en aanmelden kan via griffie@dalfsen.nl. Er is ruimte voor 30 geïnteresseerden.

Vraagt u zich wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denkt u wel eens dat u dat beter zou kunnen? Of wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Op deze vragen – en meer! – krijgen deelnemers aan de cursus antwoord.

Een cursus voor iedereen!
Burgemeester Erica van Lente hoopt dat er een diverse groep inwoners geïnteresseerd is in de cursus: “De cursus heeft een brede insteek: aan de ene kant bedoeld voor inwoners die gewoon benieuwd zijn naar de gang van zaken binnen een gemeente en de lokale politiek. Aan de andere kant voor inwoners die overwegen zelf politiek actief te worden. En dan is nu wel het moment om in actie te komen, omdat de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2022 plaatsvinden en kandidaatstelling via een politieke partij verloopt. Ik hoop van harte dat we een diverse groep deelnemers krijgen bij deze cursus! Jong, ouder, mannen en vrouwen, mensen met een beperking en inwoners met een migratieachtergrond. Een representatieve groep voor onze samenleving. Wat zou het mooi zijn als we op deze manier elkaar enthousiast maken over de gemeente, de lokale politiek en ieders (mogelijke) rol hierin!”

De cursus
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Afhankelijk van de geldende maatregelen zullen deze online of fysiek plaatsvinden. Bij elke bijeenkomst zijn er gastsprekers aanwezig.

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking
– Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
– Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2: de gemeente
– Hoe werkt de gemeente?
– De besluitvorming binnen de gemeente
– Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3: de gemeenteraad
– Taken en rollen van de gemeenteraad
– De instrumenten van een raadslid
– Basiskennis gemeentefinanciën
– Speeddaten met gemeenteraadsleden (mogelijk)

Meer informatie
De cursus wordt verzorgd door ProDemos. Twijfel je of het iets voor jou is? Neem dan contact op met de griffiemedewerker via griffie@dalfsen.nl of door te bellen naar 14 0529.

Artikel delen: