Brede steun voor verruiming kampeerbeleid - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Brede steun voor verruiming kampeerbeleid

DALFSEN – Het voorstel voor meer variatie en meer kwaliteit van het kampeeraanbod in de gemeente Dalfsen kan rekenen op brede steun van de Dalfser gemeenteraad. Wethouder Jan Uitslag kreeg maandagavond van alle fracties de complimenten voor de wijze waarop hij de vorig jaar aangenomen motie ‘Verruiming kampeerbeleid’ in goed overleg met camping-eigenaren en de recreatiesector heeft uitgevoerd.

De gemeente speelt met het nieuwe kampeerbeleid in op de trend dat er behoefte is aan meer diversiteit, zoals meer luxe en het hele jaar rond kamperen. Het jaarrond kamperen biedt mogelijkheden om huurtenten en eventuele caravans en campers in de winter te laten staan. De raad benadrukt het belang om kleinschalige kampeerterreinen als nevenfunctie bij agrarische bedrijven landschappelijk zorgvuldig in te passen. Daarbij mag er ook geen sprake zijn van overlast voor de omgeving. Maatwerk is onmisbaar.

Het verruimen van de kampeermogelijkheden ziet de raad als een kans om als gemeente, samen met winkeliers en horeca, nog meer een ‘gastvrij Dalfsen’ te zijn. Het tijdens het hoofdseizoen mogelijk maken van pop-up campings op terreinen die geschikt zijn voor verblijfsrecreatie vraagt volgens de raad om een goede gemeentelijke regie.

Het voorstel om de gemeentelijke camperlocaties in Dalfsen en Nieuwleusen via een aanbesteding te laten exploiteren door een (lokale) ondernemer krijgt de steun van een ruime meerderheid van de raad. De PvdA-fractie worstelt hier nog mee. ‘Gelet op de ervaringen in het verleden vragen wij ons af of dit gaat werken. Wij hebben er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in’, aldus Leander Broere. Gerrit Jan Veldhuis (VVD) is voor een aanbesteding maar vraagt ook te onderzoeken of een slagboom mogelijk is. D66-raadslid Ben Schrijver wil er dan wel direct een automaat voor het betalen van het stageld en de toeristenbelasting bij plaatsen. Wethouder Jan Uitslag neemt deze suggesties mee. ‘Twee ondernemers hebben al belangstelling getoond voor de exploitatie’, aldus de wethouder. Gelet op de duur van de nog te starten aanbesteding sluit de wethouder niet uit dat er voor het jaar 2021 een tijdelijke oplossing komt voor de nu nog gesloten camperplaatsen. Gratis gebruik maken van deze plaatsen is ook in dat geval niet mogelijk.

Artikel delen: