Bukken! De lammergier is in de buurt

Bukken! De lammergier is in de buurt

DALMSHOLTE – De Lammergier is gespot in Dalmsholte. De lammergier is een gigantische grote vogel. De lengte is 100 tot 115 cm en de spanwijdte van maar liefst 2,50 tot 2,82 meter. Deze vogel heeft een gewicht van 4,5 tot 7,1 kilogram. De lammergier heeft eigenlijk een witte borst, maar hij heeft de gewoonte deze met rode klei te bestrijken. De witte kop en lange staart zijn een goed kenmerk.

De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht om ze op rotsen kapot te laten vallen. Botten bevatten naast kalk veel eiwit en het merg is eveneens voedzaam. Deze vogel kan door gebruik te maken van thermiek urenlang in de lucht cirkelen zonder een enkele vleugelslag. Onlangs is die gespot in Wijhe maar ook in Dalmsholte. op de Archemerberg.

Foto : Door Richard Bartz, Munich aka Makro Freak – Eigen werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2888498

Kijk ook hier nog even in het Vechtdal.

Artikel delen: