Het belang van verlichting in interieurontwerp

Het belang van verlichting in interieurontwerp

De verlichting in een huis verandert de sfeer van een kamer, net als de waargenomen grootte van een kamer. Plaatsing en type zijn belangrijke aspecten van interieurontwerp en werken samen met kleurselecties, kamergrootte, beschikbaarheid van natuurlijk licht en meubelkeuze. De elementen die samenkomen wanneer de juiste verlichting wordt bereikt, transformeren een ruimte in een naadloze combinatie van functionaliteit en stijl.

Kleurbeheer

Het gebruik van verlichting kan bijdragen aan of aftrekken van de algehele kleuren van een kamer of alleen van die oppervlakken die het licht moet versterken. Donkere kleuren zorgen ervoor dat een kamer kleiner en krap aanvoelt, terwijl lichtgekleurde muren het tegenovergestelde doen. De illusie van ruimte wordt bepaald door licht dat wordt gereflecteerd door de oppervlakken van de muren. Sommige soorten verlichting helpen bij deze illusie door de muren verder te verlichten. Daarnaast kan gerichte verlichting, zoals een spoorverlichting, de muurkleuren verzachten. Er is ook verzonken blikverlichting, die een zachte, neerwaartse gloed heeft die de vloeren verlicht, niet de muren. Dit in tegenstelling tot lampen die vanuit het midden van de kamer worden opgehangen, die voor sfeerverlichting zorgen, of wandverlichting. In beide gevallen kan dit van invloed zijn op hoe licht of donker een gekleurd gedeelte kan lijken.

Directionele verlichting

De verlichting in een ruimte zorgt ofwel voor verlichting van de hele ruimte, of benadrukt zeer specifieke elementen. Spoorverlichting is het perfecte voorbeeld van positieverlichting. De verstelbare halzen en lampen, die aan het plafond worden gehangen, kunnen worden gericht op specifieke elementen, zoals een muurschildering, de bloemenvaas op een entreetafel of het keukeneiland. Overweeg om ze ook aan de muren te monteren. Speciale foto- en spiegellijsten hebben ook ingebouwde verlichting om specifieke delen van een muur te accentueren. Daarnaast kun je licht creëren door een hanglamp boven eettafel neer te plaatsen. Inbouwverlichting kan worden gebruikt in vloeren en plafonds om verticale lichtbundels te creëren in tegenstelling tot een algehele gloed van centrale verlichtingsarmaturen die aan het plafond hangen.

Functionaliteit

Een belangrijke rol van verlichting in het interieur is functionaliteit. Verlichting moet een doel dienen, of het verspilt gewoon elektriciteit. Kroonluchters worden niet alleen gebruikt in grote, open foyers, entrees en kamers vanwege hun centrale thematische plaatsing, maar ook omdat ze een uitstekende verlichting van de ruimte bieden. Wandlampen voegen visueel lengte en grootte toe aan een hal en verlichten de weg. Overweeg de stijl van verlichting die je wilt, zodat je zeker weet dat je het beste directionele of lichtgevende type voor de instelling krijgt. Kijk naar taakspecifieke verlichting voor bureaus en andere werkruimten waar functionaliteit belangrijker is dan algemene kamerverlichting.

Artikel delen: