Een verslaving behandelen: het belang van een persoonlijke aanpak

Een verslaving behandelen: het belang van een persoonlijke aanpak

Iemand heeft een verslaving wanneer diegene afhankelijk is geworden van een bepaald middel of een bepaald gedrag. Bij een verslaving denken veel mensen direct aan verdovende middelen zoals alcohol, medicijnen of drugs. Het komt echter ook voor dat mensen verslaafd raken aan bijvoorbeeld gokken of gamen.

Het is bijzonder zwaar om op eigen kracht uit een verslaving te komen. In veel gevallen is dit zelfs niet mogelijk. Professionele ondersteuning is onmisbaar en belangrijk om te leiden tot herstel, bijvoorbeeld van een GGZ-instelling zoals Recovery Mental Healthcare. Zij bieden verschillende behandelingen aan die mensen kunnen helpen hun verslaving te doorbreken.

Een familieziekte

Verslaving treft vaak niet enkel de verslaafde, maar ook de mensen in zijn of haar omgeving, zoals familie en vrienden. Daardoor wordt het ook wel gezien als een familieziekte. Het komt vaak voor dat een verslaving gezonde relaties tussen familieleden, vrienden of levenspartners in de weg staat of verbreekt. Dat maakt het in sommige gevallen belangrijk dat de familie van de verslaafde ook bij het hersteltraject betrokken is. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van een familie-programma, waarbij het hele gezin geholpen wordt bij het herstel. Er is in zo’n behandeling dus ook aandacht voor de verwerking en emoties die de familieleden van een verslaafde ondergaan.

Een persoonlijke behandeling

Elk individu ervaart een verslaving anders en kan op een andere manier gevoelig zijn voor impulsen of triggers. Dit maakt een persoonlijke aanpak onmisbaar bij het behandelen van een verslaving. Een goede behandelaar denkt met de patiënten en familie mee en is in staat een op maat gemaakte behandeling samen te stellen. Die kan bestaan uit bijvoorbeeld een ambulante behandeling, dagbehandelingen en/of klinische behandelingen. Bij een ambulante behandeling zijn er wekelijkse Individuele consulten waarin een therapeut samen met de patiënt aan de verslaving werkt. Een dagbehandeling houdt in dat de patiënt wekelijks zowel individuele consulten als groepsbijeenkomsten bijwoont, begeleid door een therapeut. Sommige verslaafden hebben echter meer baat bij een klinische behandeling, waarbij ze in een instelling of opvanglocatie behandeld worden. Hierbij krijgen ze 24 uur per dag de ondersteuning die zij nodig hebben om te herstellen.

Ernstige verslavingen

Deze laatste vorm van behandelen wordt vaak gekozen wanneer een patiënt een ernstige verslaving heeft, bijvoorbeeld als hij of zij verslaafd is aan cocaïne. Een cocaïneverslaving heeft vaak verstrekkende gevolgen voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid van de verslaafde. Het kan daarnaast leiden tot financiële problemen en andere complicaties. Professionele hulp is bij dit soort verslavingen van groot belang. Hulp zoeken is de eerste stap op weg naar herstel. Een klinisch revalidatieprogramma maakt het mogelijk om onder constante begeleiding alle aspecten van een verslaving te confronteren en te werken aan herstel.

Artikel delen: