Het interieur van je auto onderhouden: hoe doe je dat?

Het interieur van je auto onderhouden: hoe doe je dat?

NEDERLAND – De buitenkant van je auto is belangrijk. Je gaat regelmatig naar de wasstraat, zorgt dat je vuil zo snel mogelijk van de motorkap verwijdert om te voorkomen dat het de lak aantast, en zorgt zo dat hij er pico bello uitziet. De buitenkant van je auto ziet iedereen, maar de binnenkant is vooral voor jou en je passagiers van belang.

Daarom is het onderhouden van het interieur van je auto net zo belangrijk als het schoonhouden van de buitenkant. Er zijn verschillende manieren waarop je het interieur van je auto goed kunt verzorgen, bijvoorbeeld met een nieuw setje vloermatten en een grondige reinigingsbeurt. Dan ga je met een goed gevoel de weg op.

Een schone binnenkant
Misschien merk je dat je snel geneigd bent kleine rommeltjes zoals bonnetjes, plastic zakjes en andere prullen in de auto te laten slingeren. In het begin stoort dit niet, maar in de loop der tijd kunnen die kleine prulletjes aardig opstapelen. Wanneer je dan je auto gaat schoonmaken sta je opeens voor een behoorlijke klus. Het is daarom beter om afval direct mee naar buiten te nemen als je de auto verlaat. Hiermee voorkom je dat het door de auto gaat zwerven en het opruimen een tijdrovende klus wordt. Ook kun je een droge stofdoek in de auto leggen waarmee je af en toe het dashboard kunt afnemen wanneer je merkt dat deze stoffig wordt.

Nieuwe automatten
Automatten zijn een belangrijk onderdeel van het interieur van je auto. Ze beschermen de bekleding eronder en geven je auto daarnaast een afgewerkt en stijlvol uiterlijk. Je onderhoudt automatten door ze eens in de zoveel tijd te reinigen. Dat kan door ze te stofzuigen, of met water en een mild reinigingsmiddel schoon te maken wanneer er hardnekkig vuil in terecht is gekomen. Toch kun je niet voorkomen dat ze op den duur slijten. Dat slijten kan een veiligheidsrisico vormen, bijvoorbeeld wanneer de bevestigingspunten losraken of er gaten in beginnen te komen. Je lost dit probleem gemakkelijk op door nieuwe automatjes te kopen. Dat kan gemakkelijk online. Let erop dat je originele automatten koopt die gemaakt zijn voor jouw model en merk auto. Dan weet je namelijk zeker dat de bevestigingspunten op de juiste plek zitten.

De grote schoonmaak
Je kunt het interieur van de auto lang mooi houden door af en toe een stofdoek over het dashboard te houden en te voorkomen dat prulletjes gaan zwerven. Eens per maand is het tijd voor een grote schoonmaak. Vooral wanneer je regelmatig kinderen en huisdieren in de auto hebt is dat geen overbodige luxe. Met een stofzuiger verwijder je gemakkelijk alle kruimels, zandkorrels en haren uit de groeven in de bekleding en van de vloer. Je kunt je stofzuiger van thuis gebruiken, maar voor het grove geschut rijd je even langs het tankstation. Vaak is daar een krachtige stofzuiger beschikbaar die speciaal bedoeld is voor het reinigen van je auto. Neem alle oppervlakken nog eens af met een vochtige microvezeldoek en controleer de bekleding op vlekken. Zo is het interieur van je auto binnen de kortste keren weer in goede vorm.

Artikel delen: