NEDERLAND – Met de vakantie voor de deur, vraag je je misschien af waar je naar toe wil nu bijna alle mogelijkheden weer open liggen. Een jaar lang konden we alleen dromen van op vakantie gaan. De vraag is alleen hoe maak je een keuze uit zoveel landen. Want weet je eigenlijk wel hoeveel landen er zijn?
Het klinkt als een heel eenvoudige vraag, maar weet je dat je nergens op internet het antwoord kunt vinden?
Aantal landen
Om antwoord te geven op de vraag “hoeveel landen zijn er” moet je eerst weten wat een land eigenlijk is. Een land (ook wel staat of natie genoemd) is in principe een grondgebied waar mensen leven en wonen en waar een ‘bestuur’ de regels maakt. Maar voordat een land als land aangemerkt mag worden, moet het ook erkend worden door andere landen. Kort gezegd moeten de anderen landen er mee akkoord gaan dat het land bestaat. Pas dan kan een land deel uit maken van de Verenigde Naties. Denk je dat deze erkenning altijd plaatsvindt, dan heb je het mis.
Op de lijst van geaccepteerde landen staan op dit moment 195 landen. Maar dat betekent dus niet dat dit morgen niet anders kan zijn want er zijn dus meer landen. In totaal 235. En ook dat is weer dubieus. Kijk bijvoorbeeld naar het eiland Tahiti. Denk je dat dit een van de 235 landen is, dan het je het mis. Tahiti is het centrum van Frans- Polynesië. En Frans-Polynesië staat op de lijst van afhankelijke of niet erkende landen. En dat komt omdat Frans-Polynesië (en dus Tahiti) afhankelijk is van Frankrijk.
Het eiland herbergt trouwens bijna 70% van de gehele bevolking en heet is ook het enige eiland van Frans-Polynesië met een internationale luchthaven. Het landschap is bergachtig met tropische oerwouden en een prachtige kustlijn die grotendeels bestaat uit fraaie zandstranden en palmbomen. Tahiti staat bekend om het heldere water en een overvloed aan koraal- en vissoorten. Het paradijs om te duiken. Je kunt er duiken maar ook snorkelen. Ontdekt door de toeristen zijn er hotels, bars, museums, restaurants, watersport faciliteiten en markten. Daarnaast kun je per boot of vliegtuig ook naar de vele omliggende eilandjes. Een perfecte startpunt om de regio te verkennen dus.
Grootste en kleinste land
Van zoveel landen moet er natuurlijk één het grootste en één het kleinste zijn. Dat groot en klein kun je bekijken per oppervlakte maar ook qua inwoners. De grootste landen qua oppervlakte qua oppervlakte zijn Rusland, Canada en de Verenigde Staten. Samen vormen ze een kwart van het land op aarde. Het grootste land ter wereld qua inwoners is China. China heeft maar liefst 1.439.323.776 inwoners op de voet gevolgd door India. Dacht je overigens de Verenigde staten groot is, dan is dat qua aantal personen heel anders. De VS heeft namelijk ‘maar’ 331.002.651 inwoners. Daardoor telt het qua bevolking maar voor 4,2% in het wereldaandeel. Heel wat anders dan China dat goed is voor maar liefst 18,4%.
Kijk je naar de kleinste landen, dan staat het kleinste land Heilige stoel, gewoon ook op de lijst van erkende landen. De Heilige Stoel is de formele benaming van het Vaticaan. De Heilige Stoel heeft overigens geen stemrecht in de Algemene Vergadering van de VN, maar de paus kan als staatshoofd de Algemene Vergadering van de VN toespreken. Verder is de Heilige Stoel lid van diverse internationale organisaties, zoals UNESCO, OVSE en de Wereldgezondheidsorganisatie.