Slechte wifi? Zo doe je er wat aan!

Slechte wifi? Zo doe je er wat aan!

DALFSEN – Zoomen, Facetimen, films kijken, gamen, social media checken, een mail versturen; allemaal dingen die niet meer uit ons leven weg te denken zijn. Goede wifi is daardoor voor velen een belangrijke levensbehoefte geworden. Je zou verwachten dat er in deze digitale tijd op de snelheid van wifi weinig meer aan te merken valt. Maar niets is minder waar.

Zowel particulieren als ondernemers ergeren zich regelmatig aan de kwaliteit van hun wifiverbinding. Gelukkig is daar wat aan te doen!

Via een wifinetwerk kun je gebruik maken van internet zonder dat er een kabel nodig is. Door middel van een draadloos signaal wordt je laptop of telefoon verbonden met de router van je internetprovider. Superhandig, maar er zitten toch ook wat haken en ogen aan. Job van Dalen van Nobug Systems legt uit wat de reden zou kunnen zijn van een trage of veelvuldig uitvallende wifiverbinding en hoe dat probleem op te lossen is. Het maakt daarbij niet uit of het om de wifi- ontvangst thuis gaat of om die van een bedrijf.

Nieuwbouw hypergeïsoleerd
“Voor optimale wifi zijn een paar dingen belangrijk”, zegt Job. “De plaats van de router bijvoorbeeld. Die wordt standaard in de meterkast geplaatst. Maar het is de vraag of dat ook de beste plek is”. Een ander punt is dat nieuwbouwpanden hypergeïsoleerd zijn. “De betonnen muren bevatten veel staal en wanden zijn vaak extra geïsoleerd. Dat beïnvloedt het wifisignaal doorgaans flink”. Wat verder effect kan hebben op de kwaliteit van de wifi is de grootte van een huis of bedrijf, de gebruikte materialen in de bouw, het aantal mensen dat er gebruik van maakt, de bekabeling en storing door elektrische apparatuur.

Een accespoint biedt vaak uitkomst
“Veel mensen proberen een slechte ontvangst op te lossen met het plaatsen van een wifiversterkertje. Maar als het signaal tussen dat apparaatje en het modem door meerdere muren, plafonds of kasten heen moet, dan helpt dat gewoon niet. De snelheid van je wifi is zo hoog als de zwakste schakel.” Wat is dan de oplossing? “Dat is lastig te zeggen, omdat die afhankelijk is van de oorzaak. Maar in veel gevallen biedt een accespoint uitkomst. Dat is een klein kastje met een hoog zendvermogen. Je zet de wifi op het modem uit en laat het accespoint die taak overnemen.” Het is wel belangrijk dat je een kwaliteitsproduct koopt en niet een accespoint van een paar tientjes. Job werkt met het merk Aruba. “Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Je wilt tenslotte het probleem oplossen. Het is de extra investering zeker waard.”

Meer voordelen
Een accespoint zorgt dus voor betere wifi, maar heeft meer voordelen. Je kunt er namelijk verschillende dingen op instellen zoals:

  • een eigen wifinaam;
  • een gescheiden gastennetwerk, waardoor anderen niet meer jouw wachtwoord hoeven te gebruiken en niet bij jouw gegevens kunnen;
  • een blokkade van bepaalde sites;
  • het voorrang geven aan videostreaming, zodat je voor Teams- of Zoomvergaderingen en films een optimale verbinding hebt.

Een ander pluspunt is dat de kwaliteit van bellen via Whatsapp stukken beter wordt. En dat kan behoorlijk schelen in de telefoonkosten.

Nooit meer klagen
Hoeveel accespoints nodig zijn voor een optimaal resultaat is afhankelijk van de grootte van je huis of bedrijf. Plaats je meerdere kastjes, dan communiceren die onderling met elkaar en heb je altijd en overal de beste wifiverbinding. Ook in de tuin of op het terras is een (waterdicht) accespoint een uitkomst. Nobug Systems heeft alle expertise in huis om te zorgen dat je nooit meer hoeft te klagen over je wifi. Job komt graag langs om de pijnpunten te inventariseren en een gedegen advies op te stellen. Woon je in Dalfsen en omgeving, dan is dat gewoon gratis.

Tenslotte heeft Job nog een paar tips:

  • Dagelijks je modem herstarten kan de kwaliteit van je wifi en de internetsnelheid aanzienlijk verbeteren. Bij een reset van een kwartier functioneert hij daarna weer als nieuw.
  • Kom je in aanmerking voor een zakelijk internetabonnement, dan is dat zeker het overwegen waard. Een consumentenlijn haalt vaak niet het resultaat van een zakelijke lijn. Daarnaast is de service beter; je wordt bij een storing sneller geholpen.
  • Kijk eens kritisch naar de keuze van je provider. In sommige gevallen kan overstappen veel opleveren.
  • Check of je bekabeling optimaal is.

Meer weten?
Heb je nog vragen of wil je advies over de mogelijkheden om de wifi thuis of binnen je bedrijf te verbeteren? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Job voor een gratis adviesgesprek. Als je dat wenst kan Job het advies vervolgens ook voor je uitvoeren door bijvoorbeeld een accespoint te installeren of bekabeling aan te leggen.

Nobug Systems
Welsummerweg 10
7722 RS Dalfsen
0529 82 02 02
info@nobugsystems.com
www.nobugsystems.com

Foto's 2
Slechte wifi? Zo doe je er wat aan!
Artikel delen: