Wat zijn de voordelen van kunststof? 

Wat zijn de voordelen van kunststof? 

Kunststof is misschien wel het meest polariserende materiaal van de moderne tijd. Het biedt een reeks ongelooflijke voordelen die ons elke dag helpen, maar het product kan ook één van de meest schadelijke stoffen op onze planeet zijn. Bovendien wordt het ondertussen voor veel verschillende doeleinden ingezet. Zo is het zelfs mogelijk om een kunststof gietvloer te laten aanbrengen in je woning. Hier zul je jarenlang gebruik van kunnen maken, net zoals het geval is bij een betonvloer. Kunststof heeft bovendien veel verschillende voordelen, waarvan je een paar voorbeelden kunt vinden in dit artikel.

Geen methaan 

Organische materialen geven broeikasgassen af ​​wanneer ze beginnen te ontbinden. De focus van dit proces ligt vaak op koolstofdioxide, maar het methaan dat wordt uitgestoten is nog problematischer. In vergelijking met CO2 is methaan namelijk tot 20 keer krachtiger als een reflecterend atmosferisch product. Kunststoffen stoten dit gas niet uit wanneer het begint af te breken, waardoor het makkelijker is om de totale levenscyclusimpact van het product te berekenen.

Minder ruimte op stortplaatsen

Hoewel het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kan kosten voordat plastic materialen op een stortplaats zijn afgebroken, is de hoeveelheid ruimte die het in deze afvalverwerkingsgebieden inneemt minimaal in vergelijking met andere items. Papieren producten nemen bijvoorbeeld zeven keer meer volume in beslag. Wanneer we deze items kunnen omleiden naar recyclingprogramma’s of ander gebruik, kunnen we onze stortplaatsen effectiever gaan beheren. Desondanks zou het het beste zijn dat er helemaal geen kunststof terecht komt op de stortplaatsen natuurlijk.

Lange levensduur

Kunststof hoeft geen product voor eenmalig gebruik te zijn of als wegwerpproduct te worden behandeld. Veel vormen van dit materiaal, wat bijvoorbeeld het geval is bij een vloercoating, hebben een lange levensduur die gelijk is aan of langer is dan die van andere materialen. Een goed gemaakte en onderhouden PVC buis kan zelfs een eeuw lang gebruikt worden. Bouwkunststoffen hebben daarnaast een gemiddelde levensduur van 35 jaar. Als we deze artikelen blijven gebruiken in plaats van ze weg te gooien, kunnen we direct een lager afvalpercentage bevorderen.

Hoge energiedichtheid

Het verbranden van kunststoffen kan in sommige situaties heel nuttig zijn vanwege de hoge energiedichtheid. Dit materiaal biedt een aanzienlijke energie-output voor cementovens of verbranding omdat we het maken met behulp van petroleumkoolwaterstoffen. Dat betekent dat we het kunnen gebruiken als een directe vervanging voor de verbranding van fossiele brandstoffen, aangezien de basis van het product afkomstig is van een energiebron die we allemaal gebruiken. Helaas wordt dit tegenwoordig nog lang niet overal ter wereld daadwerkelijk gedaan.

Betaalbaar

We kunnen de kosten voor een verscheidenheid aan producten laag houden vanwege de lage prijs waarvoor allerlei verschillende kunststoffen ingekocht kunnen worden. Dankzij onze gevestigde productieprocessen kunnen we enkele miljoenen tonnen van dit materiaal maken voor verschillende doeleinden, van bijvoorbeeld verpakkingen tot rietjes. We kunnen de chemie van het materiaal bovendien aanpassen om specifieke gunstige eigenschappen te bieden voor het eindgebruik, inclusief de optie om het zachter, harder, kneedbaar of duurzaam te maken, terwijl het materiaal dan alsnog relatief betaalbaar is.

Artikel delen: