De Bibliotheek is er weer helemaal!

De Bibliotheek is er weer helemaal!

DALFSEN – De Bibliotheek is een plek waar jong en oud terecht kunnen om te lezen, te lenen, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling.

Een echte ontmoetingsplek ook. Afgelopen tijd was het moeilijk om die plek te zijn voor de inwoners van Dalfsen door de lockdown waar we allemaal mee te maken hadden tijdens de coronacrisis. Directeur Anke Bruggeman is blij dat de Bibliotheek weer open is en vertelt over hoe het gelukt is om ook tijdens de lockdown de dienstverlening op peil te houden.

De bibliotheek in corona tijd
Hoewel de deuren een tijd dicht zijn geweest hebben we ervoor gezorgd dat mensen altijd boeken konden reserveren, afhalen en terugbrengen. Ook hebben we al onze vragenuurtjes en het Taalpunt draaiende gehouden door over te gaan op telefonische spreekuren. Dat gold ook voor het Infopunt. Samen met de Kulturhusen, waar de bibliotheek in is gevestigd, hebben we gekeken hoe we toch zoveel mogelijk bereikbaar konden blijven. Helaas hebben we ook ontzettend veel moeten afblazen, zoals de cursussen Klik & Tik en Digisterker voor mensen die beter willen leren omgaan met de computer. Dit jaar hopen we dat volop in te halen!

Volle kracht de toekomst in
De bibliotheek ontwikkelt zich steeds meer tot een plek die niet alleen draait om boeken, kennis en informatie, maar ook om ontwikkeling en inspiratie. De bibliotheek zet je aan het denken en daar is bijvoorbeeld kunst en cultuur een belangrijk onderdeel in. Ons doel is om een echte ontmoetingsplek te zijn voor allerlei initiatieven: om te leren, te spelen, te ontdekken en te ontwikkelen. Samen met de Kulturhusen programmeren we culturele activiteiten, ook om nieuwe ontmoetingen tussen mensen tot stand te brengen. Daarnaast wordt de Bibliotheek steeds meer een plek waar je terecht kunt met vragen over kennis en informatie. In de huidige samenleving, waar je soms niet meer goed weet wat war is en wat niet en de digitalisering steeds verder ingrijpt in het leven van mensen, is dit een rol die de Bibliotheek steeds meer op zich zal nemen. Dit kunnen we niet alleen, daar hebben we altijd samenwerking met andere organisaties voor nodig, bijvoorbeeld om mensen goed te bereiken.

Samenwerken met organisaties in de Gemeente Dalfsen
Samenwerking met de Gemeente Dalfsen en organisaties zoals de Kulturhusen, welzijnsorganisaties en het onderwijs is ontzettend belangrijk voor de Bibliotheek. We staan immers middenin de samenleving en alleen door samen te werken weten we wat er speelt en kunnen we mensen bereiken die zelf misschien niet zo makkelijk naar de Bibliotheek komen. Dit jaar verkennen we verder welke plek de Bibliotheek in de gemeente Dalfsen inneemt en wat we kunnen betekenen voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben. En wat dit betekent voor de samenwerking met al die organisaties. Natuurlijk blijven we ook de plek waar je boeken en andere media kunt lenen, waar je kunt genieten van kunst en cultuur, waar je elkaar kunt ontmoeten en bovenal waar je jezelf kunt ontwikkelen.

Artikel delen: