Nieuw dak nodig? Dit zijn je opties 

Nieuw dak nodig? Dit zijn je opties 

NEDERLAND – Een huis of gebouw is pas af met een passend dak. Het juiste dak kiezen kan nog best complex zijn en je moet rekening houden met dingen als onderhoud, isolatie, duurzaamheid en aanblik.

Niet elke optie is geschikt voor iedere woning en deze keuze is onder andere afhankelijk van of het een plat of schuin dak moet worden.

Dakpannen
Dakpannen hebben we in alle soorten, kleuren en maten. De meeste woningen hebben dan ook dakpannen of leien. Dakpannen zijn al eeuwen oud en bestonden al voor Christus. We gebruiken dus nog steeds een eeuwen oude methode terwijl onze techniek alweer ver vooruit is gelopen. In Nederland houden we graag de omgeving zoveel mogelijk hetzelfde. Daarom wordt er vaak gekozen voor dakpannen in dezelfde kleur. Dakpannen hebben een lange levensduur, zien er authentiek uit maar zijn vaak redelijk aan de prijs daarnaast kunnen er bij gebrekkig onderhoud problemen ontstaan zoals lekkages.

Bijzondere daken
In sommige regio’s in Nederland zie je weer vaker rieten daken of natuurlijk gedekte daken, zoals met mos. Dit zijn kostbare daken die vaak veel onderhoud nodig hebben. Een rieten dak is één van de meest milieuvriendelijkste opties. Een rieten dak ziet er luxueus uit en kan de waarde van je woning behoorlijk laten stijgen.
Bijzondere gebouwen vragen om bijzondere daken. Denk bijvoorbeeld aan scholen, winkelcentra, arena’s, stallen en gymzalen. Dit zijn vaak veel modernere, grotere en soms complexere gebouwen. Deze gebouwen mogen vaak kleurrijk zijn of hebben uitzonderlijke vormen. Dakpannen zijn hier vaak een gelimiteerde optie en gelukkig zijn er efficiëntere alternatieven.

Met dakpanelen bijvoorbeeld kun je grotere gebouwen gemakkelijk voorzien van een goed geïsoleerd dak. Ook creatieve ideeën kunnen worden verwezenlijkt met dakpanelen, de Amsterdam Arena is bijvoorbeeld deels met dakpanelen gerealiseerd.

Voordelen van dakpanelen
Dakpanelen zijn een relatief goedkope optie. Als je kiest voor kwalitatief goede dakpanelen, hebben ze een lange levensduur. Het kiezen voor dakpanelen is dan ook een duurzame optie. Het onderhoud aan dakpanelen is veelal minimaal en ze zijn snel gemonteerd. Het grote voordeel van dakpanelen is wel de eindeloze opties die er zijn. Voor een simpele schuur, stal of loods kun je ook simpele dakpanelen gebruiken zonder isolatie, dit is een zeer goedkope optie. Wil je voor je woning, gymzaal of school goede isolatie dan kun je dakpanelen kiezen met isolatie. Dakpanelen kunnen zowel een luxueuze als authentieke uitstraling hebben afhankelijk van het ontwerp.

Artikel delen: