Een open trap veilig maken, hoe doe je dat?

Een open trap veilig maken, hoe doe je dat?

NEDERLAND – Een open trap is een trap waarbij geen stootborden aanwezig zijn tussen de treden. Het is een trap waar je doorheen kunt kijken. Zo’n open trap heeft veel voordelen. Hij laat bijvoorbeeld licht door, waardoor je benedenverdieping lichter zal zijn dan met een dichte trap. Ook zorgt een open trap voor een gevoel van ruimte. Dat kan belangrijk zijn, bijvoorbeeld wanneer de trap in je woonkamer staat. Toch kan een open trap ook risico’s met zich meebrengen. Door het ontbreken van de stootborden kan het bijvoorbeeld zijn dat je voet tijdens het traplopen doorschiet en je een misstap maakt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe je je open trap zo veilig mogelijk kunt maken.

Plaats trapmatten
Traptreden kunnen in de loop der jaren behoorlijk slijten. Dan worden ze gladder, waardoor je er sneller over uit zult glijden. Met trapmatten ga je die slijtage tegen en zorg je ervoor dat je voeten meer grip op de treden hebben. De stof geeft je voeten houvast. Helaas zijn trapmatten niet per se onderhoudsvriendelijk, omdat ook de tapijtstof van de matten op den duur zal slijten. Ze zijn ook minder makkelijk schoon te maken omdat er tussen de stof veel vuil kan gaan zitten. Niet ideaal wanneer je zo nu en dan met schoenen aan de trap op wilt.

Treden die grip geven
Zijn trapmatten niets voor jou, dan kun je er ook voor kiezen je trap te laten bekleden met overzettreden. Ga je je trap renoveren, dan is dit de uitgelezen keuze. Bij een traprenovatie worden er overzettreden over de oude treden geplaatst. Je oude trap kan dus gewoon blijven staan. De treden kunnen van allerlei soorten materiaal gemaakt worden, bijvoorbeeld hout of PVC. Kunststof-overzettreden zijn vaak uitgerust met een bovenlaag die extra grip geeft. Ook zullen dit soort traptreden minder snel slijten.

Maak je trap onderhoudsvrij
Ook kun je met een traprenovatie je trap onderhoudsvrij maken. Op die manier blijft je trap lang veilig en heb je er geen omkijken meer naar. Een open trap bekleden kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je er bijvoorbeeld een dichte trap van laten maken door stootborden tussen de treden te laten plaatsen. Kies je voor een onderhoudsvrije materiaalsoort, dan weet je zeker dat je trap niet alleen lang mooi, maar ook veilig blijft. De treden zullen namelijk minder snel slijten en dus niet zo snel glad worden.

LED-verlichting
De laatste tip is het laten plaatsen van LED-verlichting onder de treden. Dat ziet er niet alleen mooi en sfeervol uit, maar zorgt ook voor extra zicht in het donker. In de donkere uren zorgt dat ervoor dat je de diepte beter kunt inschatten en minder kans loopt een trede over te slaan of te missen. Daarnaast geeft dit soort verlichting je trap een luxe uitstraling.

Artikel delen: