Een RI&E opstellen; hoe gaat dat in zijn werk?

Een RI&E opstellen; hoe gaat dat in zijn werk?

De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, gewoonlijk aangeduid met het acroniem RI&E, is een strategie die er in eerste instantie in bestaat de milieurisico’s die op een bepaalde werkplek aanwezig zijn, in kaart te brengen.

Vervolgens wordt elk van deze risico’s zorgvuldig geëvalueerd, zodat maatregelen en acties kunnen worden voorgesteld waarmee arbeidsongevallen of beroepsziekten kunnen worden voorkomen.

RI&E opstellen: Belangrijkste doelen

Het hoofddoel van de RI&E is de gezondheid en de lichamelijke integriteit van de werknemers te beschermen, zodat het loonbedrijf de nodige maatregelen kan treffen om iedereen te beschermen. Dit programma moet niet alleen gericht zijn op het welzijn van de beroepsbeoefenaars, maar ook op het voorkomen van voorvallen en ongevallen die schade kunnen toebrengen aan particuliere eigendommen of het milieu.

Is de RI&E verplicht?

De inventarisatie en risico-evaluatie is verplicht voor alle bedrijven die een arbeidsrisico lopen in verband met hun beroepsactiviteiten. Het RI&E opstellen is echter een preventieve praktijk die door alle bedrijven moet worden toegepast om het risico op ongevallen te verminderen en de werkomgeving te optimaliseren.

Doel is het anticiperen op, onderkennen, evalueren en beheersen van mogelijke risicofactoren, rekening houdend met of geïntegreerd in plannen, programma’s en andere documenten waarin de veiligheid en gezondheid op het werk voorzien.

  • Om beroepsrisico’s te vermijden die op het werk kunnen ontstaan;
  • Identificeer de gevaren en mogelijke verwondingen of gezondheidsproblemen;
  • Evalueer beroepsrisico’s en geef het risiconiveau aan;
  • De beroepsrisico’s indelen met het oog op de vaststelling van preventiemaatregelen;
  • Toezicht houden op de beheersing van beroepsrisico’s.

Het bedrijf moet mechanismen invoeren om de werknemers te raadplegen over de perceptie van beroepsrisico’s bij werkactiviteiten en de communicatie met de werknemers over de risico’s in de werkomgeving en de preventieve maatregelen in het RI&E-actieplan.

RI&E maken: Wat wordt bedoeld met risico-inventarisatie?

De term risico-inventarisatie verwijst naar de identificatie, evaluatie en beheersing van bestaande risico’s. Daartoe moeten technische maatregelen en procedures worden geformuleerd en toegepast, alsmede administratieve zorg die gericht is op preventie, vermindering en beheersing van risico’s.

Bovendien bestaat het beheer erin de werkomgeving binnen de veiligheidsnormen en tolerantieniveaus te houden die door de wetgeving als aanvaardbaar worden beschouwd.

De RI&E moet zoveel mogelijk maatregelen omvatten die niet alleen gericht zijn op het beheer van bestaande risico’s, maar ook op de vermindering ervan. Deze vermindering wordt bepaald door het nemen van preventieve maatregelen die erop gericht zijn het aantal ongevallen te verminderen en de gevolgen ervan tot een minimum te beperken.

Voorbeeld van een RI&E: Civiele bouw

De sector van de burgerlijke bouwkunde is een van de sectoren die de werknemers het meest blootstelt aan verschillende soorten risico’s en is bijgevolg ook een van de sectoren die de meeste arbeidsongevallen registreert, waarvan er vele leiden tot afwezigheid van de werknemer van het werk of zelfs tot de dood. RI&E bestaat juist om te proberen deze voorvallen te beperken.

De RI&E zal namelijk helpen bij de identificatie van beroepsrisico’s in de civiele bouw, waarbij ook wordt gewezen op de respectieve preventiemaatregelen. In het document moet derhalve worden ingegaan op de collectieve beschermingsmaatregelen, de acties die zullen worden ondernomen om de risico’s weg te nemen en te beheersen. In gevallen waarin het risico niet kan worden beheerst, moet in de tekst ook worden aangegeven welke individuele beschermingsmiddelen moeten worden gebruikt.

RI&E maken: Wie stelt de RI&E op?

RI&E’s moeten worden opgesteld door een juridisch gekwalificeerde professional die gespecialiseerd is in arbeidsveiligheid – zoals bijvoorbeeld een arbeidsveiligheid technicus of -ingenieur. De meeste bedrijven kiezen ervoor een gespecialiseerd adviesbureau in te schakelen om de beroepsrisico’s in kaart te brengen, zodat kan worden gegarandeerd dat het programma alle noodzakelijke punten bestrijkt en er in de toekomst geen boetes of sancties worden opgelegd.

Er zij aan herinnerd dat de RI&E nog steeds geldig en verplicht is in het geval van uitbesteed werk: de persoon die verantwoordelijk is voor het beheer van het werk heeft de plicht een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie op te stellen voor alle vakmensen die op de bouwplaats werken. In dit specifieke geval moet de uitbestede onderneming een inventaris opmaken van de risico’s waaraan haar werknemers zijn blootgesteld en het verslag aan de contractant voorleggen.

Kort een opsomming van de voordelen van de uitvoering van de Risico-Inventarisatie en Evaluatie:

  • Vermindering van arbeidsongevallen;
  • Verhoging van de productiviteit, met een vermindering van het verlies aan arbeidsuren;
  • Verlaging van de schadeloosstelling kosten;
  • Vermindering van arbeidsrechtzaken;
  • Veilige en gezonde omgevingen.

Reken op een gespecialiseerd beheersplatform

Het online platform HR Navigator beschikt over de nodige instrumenten om bedrijven te ondersteunen bij de aanpassing van hun routines op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk, zodat zij op de meest doeltreffende wijze een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie kunnen opstellen.

Het HR Navigator-platform creëert een standaardiseringskarakter dat verder gaat dan de levering van documenten aan regelgevende instanties. Het wordt een instrument voor een actief en periodiek arbeids veiligheidsbeheer van beroepsrisico’s. Daarom is het van essentieel belang de RI&E voor te bereiden.

Artikel delen: