Zelf tapijt reinigen: waar moet ik op letten?

Zelf tapijt reinigen: waar moet ik op letten?

Als je een beetje geld kunt uitsparen door thuis zelf verschillende klusjes op te knappen i.p.v. ze uit te besteden aan een erkende firma is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar is het een goed idee om zelf je tapijt te reinigen, welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor tapijtreiniging en hoe ga je best te werk? De antwoorden lees je in dit artikel.

Hoe kan ik het beste mijn tapijt reinigen?

Ondanks dat je je tapijt een paar keer per week stofzuigt, ziet het er toch vuil en smerig uit. Komt dit je bekend voor? De vlekken en vuilophopingen in je tapijt zitten dikwijls zo diep dat een gewone stofzuigbeurt alleen niet volstaat om je tapijt weer fris en proper te krijgen. Huisstofmijt, drankvlekken en geïntegreerd vuil afkomstig van je schoenen vragen om specifieke reinigingsmiddelen.

Middelen om je tapijt efficiënt te reinigen

Wanneer je geen speciale schoonmaakmiddelen in huis hebt, kan je je tapijt ook met de volgende middeltjes behandelen:

1) Groene zeep

Breng groene zeep aan op de vlekken in je tapijt en verwijder de zeep met een natte doek. Herhaal dit proces totdat alle vlekken volledig verdwenen zijn.

2) Scheerschuim

Het klinkt misschien vreemd maar scheerschuim is heel doeltreffend voor het verwijderen van vlekken. Spuit een beetje scheerschuim op de plaats van de vlekken, wrijf alles goed in en verwijder de schuim met een handdoek en heet water.

3) Bruiswater

Bruiswater bevat koolzuur dat het mogelijk maakt om tot in de kern van de vlekken door te dringen. Spuit het bruiswater op de vlekken, wrijf daarna met een droge doek over de vlek en je hebt opnieuw een zuiver tapijt. Dit trucje werkt het best bij recente vlekken.

4) Soda

Soda, of zuiveringszout, in grote hoeveelheden is ideaal voor tapijtreiniging. Strooi het zout over heel het tapijt en laat het de hele nacht intrekken. Stofzuig je tapijt de volgende ochtend om het zout te verwijderen.

Zelf tapijt reinigen: aandachtspunten

Hoewel je je een aardig bedrag kunt uitsparen door je tapijt zelf te reinigen, zijn er toch een aantal factoren die je absoluut niet uit het oog mag verliezen:

1) Pas op met de hoeveelheid reinigingsmiddel

Vooral wanneer je vlekken verwijdert met behulp van groene zeep of scheerschuim is het belangrijk dat je niet te veel reinigingsmiddel gebruikt. Vuil wordt immers toch grotendeels door water opgelost en te veel reinigingsmiddel is achteraf alleen maar moeilijker te verwijderen.

2) Wees zuinig met water

Het kleinste kind kan een tapijt nat maken. Het tapijt daarna weer droog krijgen daarentegen, is een ander paar mouwen. Maak gebruik van een waterzuiger om je tapijt droog te maken en om de vervuilde waterdruppels eruit te verwijderen.

3) Sommige tapijten vragen om speciale reinigingsmiddelen

Begin nooit onbezonnen aan de reiniging van je tapijt. Zo is een wollen tapijt reinigen moeilijker omdat het risico bestaat dat het bruin gaat opdrogen. Vooral wanneer het gaat om het reinigen van een Perzisch tapijt is een specifieke behandeling noodzakelijk.

Perzisch tapijt reinigen

Ben jij de trotse eigenaar van een handgeknoopt Perzisch tapijt? Maar zitten er vlekken op je tapijt of wil je een smerig tapijt voorkomen? Vooraleer je je Perzisch tapijt nat maakt, doe je er goed aan om het, aan beide kanten, te stofzuigen. Van zodra je klaar bent met stofzuigen, maak je een reinigingsmiddeltje op basis van lauw water, een scheut keukenazijn en een kleine hoeveelheid zachte zeep, zoals Woolite bijvoorbeeld. Dep het middeltje in je tapijt met een ankerborstel en maak gelijkmatige bewegingen van links naar rechts. Neem de zeepmengeling daarna weg met een witte doek en leg je tapijt te drogen in een propere ruimte. Verzeker jezelf ervan dat je Perzisch tapijt voor de volle 100% uit wol bestaat vooraleer dat je aan het schrobben gaat. Anders kan je onomkeerbare schade aanrichten!

Tapijt reinigen prijs m2

Hoeveel je precies betaalt voor het reinigen van een tapijt is in de eerste plaats afhankelijk van de tapijtenreiniger waarop je beroep doet. Verder spelen andere zaken, zoals de graad van de vervuiling, de grootte van het tapijt en het soort tapijt ook een belangrijke rol in het kostenplaatje. Algemeen kan gesteld worden dat de prijs per m2 in de meeste gevallen rond de 5 euro schommelt.

Tapijt laten reinigen: hoe kies ik een goed bedrijf uit?

Zit jouw tapijt vol hardnekkige vlekken en vertrouw je de schoonmaak ervan toch liever toe aan een professionele firma? Vraag dan minstens drie offertes aan bij verschillende schoonmaakbedrijven bij jou in de buurt vooraleer dat je een beslissing neemt. Vergelijk ze op basis van prijs per m2, voorwaarden en geschatte tijd voor de reiniging.

Artikel delen: