De Kalkoenmonoloog in Theater de Stoomfabriek

De Kalkoenmonoloog in Theater de Stoomfabriek

DALFSEN – Met menselijke onderbrekingen. Een komische en absurde voorstelling die de maag laat kantelen en het brein laat prikkelen.

Hoewel wij mensen onszelf als ‘intelligente wezens’ zien, zijn wij gaandeweg onze dankbaarheid verloren. We verheffen onszelf boven natuur en wet en soms zelfs boven elkaar. Tijd om dingen in perspectief te gaan zien.

Tijdens dit stuk volgen wij Kalkoen 23 in zijn laatste uren. Het is Thanksgiving, de dag van de dankbaarheid en het is zijn tijd om geofferd te worden. De kalkoen heeft vrede met deze offergave, want sterven voor dankbaarheid is zijn grootste en enige doel. Het is de enige manier om de mens stil te laten staan bij wat de wereld hen geeft. Thomas, zijn baasje, trekt alvast zijn handschoentjes aan. Het klaarmaken van de kalkoen is een grote eer en zal het toppunt van de avond worden.

Het moment waarop Kalkoen 23 zo lang heeft gewacht, blijkt er iets heftiger aan toe te gaan dan gedacht. De twijfel slaat toe: waarom zou hij zichzelf moeten opofferen voor een groep die zoveel haat en vernieling met zich meebrengt? Wat offert de mensheid zelf eigenlijk op? Hoeveel kalkoenen moeten nog sterven voordat de mens zijn dankbaarheid toont? (Foto Gwen Mustamu)

www.theaterdestoomfabriek.nl/productie/de-kalkoenmonoloog

Artikel delen: