Een veilig buitengebied door 29.000 paar oren en ogen

Een veilig buitengebied door 29.000 paar oren en ogen

DALFSEN – Een column van burgemeester Erica van Lente tijdens de themaweek Veilig IJsselland en landelijke Week van de Veiligheid. In het nieuws lees ik vaak over drugsdumping in natuurgebieden, hennepteelt in schuren en drugslabs die zijn opgerold. Praktijken die mij als burgemeester van onze gemeente met een prachtig en uitgestrekt buitengebied zorgen baren.

 

Want dit gebeurt helaas niet alleen aan de andere kant van Nederland. Juist onze regio en juist onze gemeente is met zo’n uitgestrekt buitengebied aantrekkelijk voor criminele praktijken. Tot op heden is het in onze gemeente in de praktijk nog niet veel opgemerkt, wat uiteraard niet zegt dat het hier (in de toekomst) niet speelt. Daarom willen we er samen met inwoners, ondernemers, politie en andere maatschappelijke partners scherp op zijn, het zo veel mogelijk voorkomen en als het plaats vindt, het een halt toe roepen.

De kreet ‘uw hulp hebben we daarbij nodig’ klinkt misschien logisch, maar ik wil u op het hart drukken dat dit écht het geval is. U als inwoner van onze gemeente of u als ondernemer in het buitengebied bent onze oren en ogen in ons buitengebied. Met 29.000 mensen zien we meer dan iedereen voor zich. U ziet de signalen van criminaliteit in uw eigen buurt vaak het eerst. Ik moedig u dan ook aan om verdachte situaties direct (anoniem) te melden.

Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat u niet gelijk alle signalen van mogelijk criminele activiteiten herkent. Want hoe ziet drugsafval in de berm eruit of welke geur ruikt u precies rondom een xtc-lab? Daarom geven we hier samen met de politie en andere samenwerkingspartners extra aandacht aan met onder andere de themaweek Veilig IJsselland en de landelijke Week van de Veiligheid die deze week loopt.

Ter voorbereiding op de deze themaweken gingen onze politie en boa’s afgelopen week alvast samen het buitengebied in om in gesprek te gaan met bewoners en ondernemers. Zij reikten daarbij een veiligheidsenvelop uit met informatiemateriaal en geurkaarten van de geur van een xtc-lab, zodat inwoners de geur leren herkennen. Ze spraken daarbij ook over het veilig verhuren van schuren of loodsen. Niet alleen in deze themaweken vinden deze gesprekken plaats. De wijkagenten zijn hiervoor altijd te bereiken als het aanspreekpunt voor al uw vragen en onderbuikgevoelens.

Heeft u wel eens een ‘niet-pluis-gevoel’, maar weet u niet goed wat u ermee moet? Weet dat u altijd terecht kunt bij de politie (via de wijkagent buitengebied Jos Knol en zijn collega’s, via telefoonnummer 0900-8844), bij de gemeente (via www.dalfsen.nl/ondermijning vindt u een formulier waarmee u ook anoniem kunt melden) of meld anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (via www.meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800-7000).

Alvast bedankt voor de samenwerking voor een steeds veiliger gemeente Dalfsen!

Erica van Lente
Burgemeester gemeente Dalfsen

 

Meer lezen over het thema ondermijning, een veilig buitengebied of benieuwd naar onze publicatie hierover deze week? Bekijk dan www.dalfsen.nl/veiligheid

Artikel delen: