Hofjeswoningen in Dalfsen: een geniale greep? - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Hofjeswoningen in Dalfsen: een geniale greep?

DALFSEN –  Wooncomplexen met hofjeswoningen lijken het juiste antwoord op meerdere maatschappelijke problemen.

Hierdoor:  minder eenzaamheid bij ouderen, meer mogelijkheden om een zinvol bestaan te hebben, minder gezondheidsproblemen, lagere zorgkosten, goedkoper levensonderhoud, meer doorstroming op de woningmarkt, minder energiegebruik etc.

In ons land bestaan al heel wat succesvolle projecten.
De bijgevoegde foto’s zijn gemaakt van Het Aahof in de Zwolse wijk Aa-Landen. Dit is het eerste Hofje in Nederland dat door de Stichting Knarrenhof  Nederland is gerealiseerd.  Door dezelfde Stichting zijn en worden er meerdere Hofjes gerealiseerd. In de nabije omgeving is Hardenberg klaar en staan Hasselt en Zutphen in de steigers. De tijd lijkt nu rijp dat in Dalfsen ook zo’n woonvorm gerealiseerd wordt.

Een hofje is een woonvorm waarbij (een beperkt aantal kleine) woningen gebouwd zijn rondom een gezamenlijke binnenruimte. Het effect hiervan is dat er gemakkelijker contact kan ontstaan; je wordt gezien en gekend. Daarnaast biedt deze woonvorm veel mogelijkheden om allerlei activiteiten te ontplooien in een gemeenschappelijke huiskamer, voor logés bestaat de mogelijkheid om te overnachten in een gastenverblijf.

Het hofje is een woonvorm met een samenlevingsvisie. Het is een woongemeenschap waarbij de bewoners bereid zijn om betrokken te zijn met elkaar; om te zien naar elkaar en er voor elkaar te zijn.  Niet iedereen wil dat, maar dat hoeft ook niet (er is geen verplichting!).

Ieder mens heeft kwaliteiten en kan/mag die inzetten. De één is goed in fietsen repareren, de ander kan helpen met de administratie, weer een ander kan je op sleeptouw nemen om te wandelen.

Ook het organiseren van een filmavond of een gespreksavond is een mogelijkheid. Dat alles maakt het leven dynamisch en natuurlijk.

Er is inmiddels een initiatief genomen om een verkenningsgroep te starten. Als je wilt reageren mail dan: bertusleijenhorst@hetnet.nl

Foto's 2
Hofjeswoningen in Dalfsen: een geniale greep? - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: