Dalfsen compenseert inwoners met hogere energielasten

Dalfsen compenseert inwoners met hogere energielasten

DALFSEN – De gemeenteraad van Dalfsen heeft geld uitgetrokken voor mensen die in de knel komen door de hogere energielasten. De hogere prijzen voor energie kunnen voor problemen zorgen, vooral bij mensen met een laag inkomen. De gemeente biedt deze groep nog dit jaar financiële compensatie aan. Dit met het oog op  de dure decembermaand, de naderende winterperiode en de hogere energielasten.

De gemeente Dalfsen geeft huishoudens een bijdrage van € 50,- per maand als sprake is van hogere energielasten. Mensen moeten wel op de één of andere manier laten zien dat zij te maken hebben met hogere lasten. Omdat het de verwachting is dat de hogere energiekosten met name mensen met een lager inkomen raakt, wordt een inkomensgrens gehanteerd van € 2.000,- netto per maand. Wethouder Uitslag: “We hebben deze inkomensgrens genomen om een grote groep mensen te bereiken. Mocht het zo zijn dat iemand een hoger inkomen heeft, maar toch een probleem heeft om zijn of haar energierekening te kunnen betalen, kijken we of we maatwerk kunnen bieden.”

De compensatie geldt met terugwerkende kracht van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022. In januari 2022 komt een regeling voor 2022. Dit heeft te maken met de landelijke regeling waarbij een korting op de energiebelasting wordt ingesteld. Deze en mogelijk andere maatregelen van het kabinet wil de gemeente meenemen in de regeling voor 2022. Maar op de landelijke regeling wil de wethouder niet wachten. “Een fikse verhoging van de energierekening kan voor problemen zorgen. Bovendien is de winter in aantocht, wat betekent dat mensen bijvoorbeeld vaker de verwarming aan doen. We weten uit ervaring dat voor veel gezinnen december sowieso een financieel spannende maand is”, vertelt wethouder Jan Uitslag. “Mensen die in de knel komen willen we dus zo snel mogelijk helpen. Daarom bieden we zonder al te veel moeilijke berekeningen en kanttekeningen mensen nu al de mogelijkheid een aanvraag te doen voor een financiële tegemoetkoming.”

Energiebesparing

Naast een financiële bijdrage krijgen mensen ook advies over energiebesparende maatregelen. Een energiecoach komt langs voor advies en maakt een overzicht van eenvoudige, duurzame verbeteringen aan de woning. Ook helpt deze coach met een aanvraag voor eventueel andere financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Een klusteam helpt mee met de kluslijst, zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie of energiezuinige lampen. De actie wordt georganiseerd door Dorpen van Morgen, gemeente Dalfsen en vrijwilligers van GKv Het Kruispunt Dalfsen.

Aanvraag doen

Wethouder Jan Uitslag doet de volgende oproep: “Ik nodig inwoners die te maken hebben met hogere energielasten van harte uit om een aanvraag te doen. En twijfel vooral niet om contact met ons op te nemen als je hier vragen over hebt!”. Inwoners kunnen een aanvraag doen via de website www.dalfsen.nl/hoge-energielasten. Er is ook een papieren aanvraagformulier. Hiervoor kunt u de gemeente Dalfsen bellen.

Meer informatie

Wilt u een aanvraag doen of wilt u graag meer informatie? Kijk dan op de website van de gemeente of neem contact op met het SamenDoen-loket via 14 0529.

Artikel delen: