Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer. - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer.

VILSTEREN – Achter de kraam van Gerald Pen en Annemein de Graaf.

Gerald een gedreven en gepassioneerd leermeester die zijn vak verstaat, hij is boswachter,  jager en slager en staat op de Boerenmarkt in Vilsteren.

De worsten gemaakt van o.a. van het wild dat hij zelf schiet, worden met liefde bereid en dat proef je! Het is natuurlijk niet zo dat Gerald als een soort Rambo door de bossen sluipt om maar wat lukraak wild te schieten, nee zo werkt dat niet, er wordt gejaagd volgens strikte protocollen die volgens de wet zijn opgelegd. Om te mogen jagen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er is een opleiding en jachtakte nodig en de jager moet lid zijn van een Wildbeheereenheid. Er mag alleen op bepaalde dieren en in een bepaalde periode gejaagd worden. Deze en meer regels voor de jacht staan in Wet.

Wat zijn de regels voor de jacht? | Rijksoverheid.nl

En dan volgt het veldwerk, uren en dagen observeren leert dat,  “jagers weten wat er is in hun jacht gebied”.  Om zo een selectie te kunnen maken uit het faunabeheerplan. Het is een sociaal gebeuren en dat is precies dat wat het jagen en alles wat er bij komt kijken, maakt dat Gerald die al vanaf 1984 toen hij in het slagersvak stapte doet wat hij elke dag met passie en vakmanschap doet. En dat gaat vaak zo, dat van generatie op generatie het jagers vak wordt doorgegeven. Een voorbeeld hiervan is: (De kooi van Pen) in de Weerribben zie: Eendenkooi van Pen (eendenkooien.nl)

De voorbereidingen van het Kerstmenu kunnen beginnen! Gewild is er klaar voor, met een divers aanbod van herfstproducten waaronder worst met kastanjeboleet, gesmolten reuzel en kaantjes, Balkenbrij van wild zwijn, rookworst van wild zwijn, Lardo; Sallando style en verschillende soorten wild. Gerald ziet u graag de 18e  op de Boerenmarkt in Vilsteren. (10) GeWild | Facebook

Achter de kraam van Annemein de Graaf

De WolleSik is een kleinschalige boerderij waar geiten en schapen worden gemolken. Van de melk wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt.

De rammen en bokjes worden op het eigen bedrijf groot gebracht en lokaal geslacht. In de zomer lopen ze in natuurland. Dit geeft smaakvol en gezond vlees. Diervriendelijkheid en duurzaamheid staan hoog in het vaandel.

De lammeren blijven 8 tot 12 weken bij de moeder, de geiten en schapen komen jaarrond buiten en eten voornamelijk ruwvoer, gras en kruiden en weinig krachtvoer. Er is veel aandacht voor hun welzijn en gezondheid. De ambachtelijke producten zijn op de boerderij te verkrijgen, in diverse lokale winkels en op de boerenmarkt in Vilsteren.

De kramen liggen weer vol met heerlijke en eerlijke producten van dichtbij. En ook de producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Op deze Kerstmarkt zal er ook verkoop van wild zijn.

Door op onze Boerenmarkt te kopen bent u verzekerd van kwaliteit en steunt u de boeren.

Het wordt een gezellige en sfeervolle Kerstmarkt, met als bijzonder accent het optreden van de midwinterhoornblazers.

We houden ons strikt aan de geldende corona-maatregelen. Bij de ingang doen we de corona-check en we houden ons aan de 1,5 meter afstand.

Dus kom allemaal naar de Boerenmarkt in Vilsteren.

Boerenmarkt Vilsteren elke 3de zaterdag van de maand, van 11.00 tot 16.00

Zie voor meer informatie en de lijst van deelnemers www.landgoedvilsteren.nl

En voor de laatste nieuwtjes kunt u ons volgen op facebook en twitter.

Foto's 6
Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer. - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer. - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer. - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer. - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Deze maand is de Boerenmarkt in een vrolijke Kerstsfeer. - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: