Dorpen van Morgen en gemeente Dalfsen gaan voor gezamenlijk energiebedrijf - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Dorpen van Morgen en gemeente Dalfsen gaan voor gezamenlijk energiebedrijf

DALFSEN – Op het zonnedak van het gemeentehuis hebben Martijn Oosting (namens Dorpen van Morgen) en wethouder André Schuurman (namens de gemeente Dalfsen) dinsdag een intentieovereenkomst ondertekend voor een gezamenlijk energiebedrijf. Het doel is om gezamenlijk meer energieprojecten te realiseren voor een Duurzamer Dalfsen zoals zonnedaken, zonneparken en windmolens.

Kersverse voorzitter Martijn Oosting van vereniging Groen Gebogen licht de samenwerking verder toe: “Deze ondertekening is een belangrijke stap voor de energietransitie in onze gemeente. In elk dorp in de gemeente Dalfsen houdt een vereniging, stichting of coöperatie zich bezig met het thema duurzaamheid. Wij noemen dit de Dorpen van Morgen. Vanuit deze groep zijn een groot aantal vrijwilligers betrokken. Zij bieden hun kennis en kunde aan bij grote en kleine projecten. We hebben gemerkt dat het bij sommige projecten verstandig is om samen te werken”.

Wethouder Andre Schuurman vult aan: ”De afgelopen jaren zijn hele mooie projecten door deze vrijwilligers gerealiseerd. De energietransitie komt steeds meer op gang en er zullen nog veel projecten volgen. Onze inwoners willen mee kunnen doen. De gemeenteraad opdracht gegeven om manieren te bedenken om naast de lasten ook de lusten zoveel mogelijk lokaal te houden. Een gezamenlijk energiebedrijf kan dan een goede optie zijn.”

Praktische voorbeelden

Een goed voorbeeld van de lokale lusten is een groot gezamenlijk zonnedak. Inwoners willen vaak zonnepanelen maar dit is om verschillende redenen niet mogelijk. Een bedrijf heeft een groot dak maar geen grote energievraag. Via het energiebedrijf kan dan het hele dak worden vol gelegd met zonnepanelen. Inwoners kunnen daar een deel van kopen om zo van de opbrengsten te profiteren. Om dit te organiseren en te beheren is tijd, kennis en geld nodig. Het gezamenlijk energiebedrijf kan dit professioneel organiseren zonder teveel beroep te doen op vrijwilligers.

Ook zonneparken en windmolens kunnen op die manier worden gerealiseerd met zorgvuldige afstemming tussen de eigenaar en de buurt, met respect voor de natuur en het landschap en maximale opbrengsten voor de gemeenschap.

Geen feit

Met deze intentieovereenkomst is het energiebedrijf nog niet een feit. De komende jaren worden projecten gezamenlijk verkend en afgewogen. Zodra een geschikt project is gevonden, kan het gezamenlijk bedrijf verder worden opgericht.

Artikel delen: