Staatsbos: een prachtig gebied

Staatsbos: een prachtig gebied

NIEUWLEUSEN –  Ja, even voorbij Nieuwleusen kom je in Punthorst, gemeente Staphorst, maar eigenlijk grenst het aan de gemeente Dalfsen. Zo dichtbij is dit gebied en o zo mooi. Punthorst met zijn Zwarte Dennen, niet dat daar zwarte dennenbomen staat, maar dat gebied dat heet zo.

De bossen bij Staphorst zijn tussen 1930 en 1940 aangelegd door werklozen uit het westen van het land. Vanwege de economische crisis in die tijd werden zij ingezet in werkverschaffingsprojecten. Die lui die hebben daar goed werk gedaan, waar nu nog duizenden mensen van profiteren. Het gebied is maar liefst 940 hectare groot. Het gebied tussen Zwolle, Meppel en Nieuwleusen , trekt als een magneet dieren en planten aan. Reeën, hazen, konijnen, dassen en roofvogels. Wie weet kom je tijdens een wandeling in dit magnetische bos ook nog adders, hagedissen, sperwers, spechten of de vos tegen!

In  dit gebied zijn ook vennen waar vroeger de turf uit is gehaald. En in die prachtige vennen kunnen de kinderen in de zomer heerlijk zwemmen en pootje baden. Er zijn veel heidevelden, waar prachtige verharde fietspaden overheen lopen. Ook vandaag was het daar gezellig druk. Wat wil ook met dat prachtige weer en waar het zelfs daar in de schaduw nog gewoon vroor om 15.30 uur.

Maar ook zijn er aparte wandelpaden, dus fietsers en wandelaars  zitten daar elkaar echt niet in de weg. Op dit moment zijn ze zelfs bezig met de aanleg van een hondenlosloopgebied, een gebied dat helemaal wordt afgebakend door hoog gaas, daar waar honden straks heerlijk kunnen ravotten.

Maar ook aan een kinderspeelplaats wordt hard aan gewerkt met allerlei leuke hindernissen onderweg.

Later meer hier over.

Foto's 6
Staatsbos: een prachtig gebied
Staatsbos: een prachtig gebied
Staatsbos: een prachtig gebied
Staatsbos: een prachtig gebied
Staatsbos: een prachtig gebied
Artikel delen: