Natuurmonumenten start campagne ‘Wennen aan de wolf’

De terugkeer van de wolf in Nederland heeft gevolgen voor mensen, dieren en natuurgebieden. Met het oog daarop lanceert Natuurmonumenten de campagne ‘Wennen aan de wolf’. In deze campagne legt de vereniging uit hoe de wolf leeft en wat zijn komst betekent voor mens en dier. Ook helpt de organisatie herders bij het beschermen van hun dieren.

Wolven hebben zich op een aantal plekken in Nederland gevestigd. Hoewel veruit de meeste schade aan vee niet door wolven maar door honden en vossen wordt veroorzaakt, is een goede bescherming van vee tegen wolven essentieel; ook voor de bescherming van de wolf zelf.

De mens moet de eigen dieren beschermen. Verjagen of doden van de wolf mag niet vanwege zijn beschermde status, maar zou op langere termijn ook weinig effect hebben: een andere wolf zal zijn plek dan al snel innemen en alsnog op het onbeschermde vee jagen. Daarom helpt Natuurmonumenten herders bij het beschermen van hun schapen tegen wolven.

Vee beschermen lukt meestal goed met een wolfwerend raster. De kosten van een wolfwerend raster kunnen flink oplopen, omdat het vaak om een behoorlijke lengte gaat. Dit kan schapenhouders en herders doen aarzelen om het te plaatsen. Natuurmonumenten vindt dat stroomrasters ruimhartig, vroegtijdig en in een ruim gebied moeten worden ingezet en vergoed door de provincie. Dat is nu alleen geregeld in Drenthe en in delen van Gelderland.

Natuurmonumenten roept schapenhouders, herders en boeren met kleinvee in Oost en Zuid Nederland op rasters te plaatsen en van de subsidieregelingen in Drenthe en Gelderland gebruik te maken.

Bron: Natuurmonumenten

Artikel delen: