Nieuwe afspraken over theater en horeca in de maak - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Nieuwe afspraken over theater en horeca in de maak

DALFSEN – Pas in de loop van dit jaar wordt duidelijk hoe de nieuwe constructie voor eigendom en verhuur van De Stoomfabriek (inclusief Grand Café De Fabriek) en de Witte Villa (restaurant De Sukerieje) eruit gaat zien. Dat blijkt uit de memo die wethouder Jan Uitslag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Tot nu toe verhuurt de gemeente als eigenaar beide panden in het Waterfront tegen kostprijs aan Stichting De Stoomfabriek. Het stichtingsbestuur verhuurt de horeca vervolgens tegen marktconforme huurprijzen weer door aan de restaurants. Door deze hoge huuropbrengst zou er jaarlijks zo’n 45.000 euro als indirecte subsidie naar de stichting gaan voor de exploitatie van het theater. Uit een evaluatie van begin vorig jaar bleek dat deze werkwijze in de praktijk niet goed werkt. Ook gaf het toenmalige stichtingsbestuur aan niet voldoende vastgoedkennis te hebben.

Daarom kreeg wethouder Jan Uitslag eind mei 2021 van de gemeenteraad opdracht onderzoek te doen naar andere vormen.

Inmiddels heeft de stichting nieuwe bestuursleden die als interim-bestuur aan de slag zijn gegaan. Deze mensen hebben ruime bestuurlijke ervaring en ook kennis van het beheren van vastgoed. De gemeente heeft met dit bestuur al afspraken gemaakt over de financiële verantwoording aan de gemeente. De bedoeling is dat het interim-bestuur ook nieuwe werkafspraken maakt met de horecaexploitant van De Fabriek.

Het interim-bestuur is van plan haar taken per 1 januari 2023 weer over te dragen aan een nieuw bestuur. Verwachting is dat er dan duidelijkheid is over de interne bestuurlijke organisatie en dat er nieuwe concrete werkbare afspraken zijn gemaakt met de huurders. In de loop van 2022 gaat de gemeente opnieuw in gesprek met het stichtingsbestuur, de horeca exploitanten en andere betrokkenen. Dan moet blijken welke vorm van eigendom en verhuur voor alle partijen het beste is voor de toekomst.

Artikel delen: