De letterzetter wordt hun kans ontnomen

De letterzetter wordt hun kans ontnomen

DALFSEN – STERREBOSCH – In het Sterrebosch te Dalfsen wordt op dit moment onderhoud aan het bos uitgevoerd van Landgoed De Gunne (van van Sonsbeek). Bomen worden gekapt zodat de overblijvende bomen meer ruimte krijgen om te groeien en er meer licht op de bodem kan komen.

Door gericht bomen te kappen willen ze zoveel mogelijk verschillende boomsoorten in het bos behouden en biedt het meer openheid in het kronendak en ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge bomen, struiken en kruiden. Hoe groter deze variatie, hoe aantrekkelijker het vestigingsklimaat is voor flora en fauna en voor recreanten om het bos te beleven.

In een van de bospercelen is fijnspar afgestorven ten gevolge van aantasting door de Letterzetter, een kever die als gevolg van de droge, warme zomers zich sterk heeft kunnen vermeerderen. Het perceel fijnspar van 0,4 hectare, zal volledig worden geveld, dit ten behoeve van de veiligheid. Dode bomen worden namelijk instabiel wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De kapvlakte die zal ontstaan zal geheel worden ingeplant met soorten die beter weerbaar zijn voor de veranderingen in klimaat.

Tijdens de werkzaamheden kunnen de paden tijdelijk minder toegankelijk zijn, ze proberen dit zoveel mogelijk te beperken en de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren. Ze proberen ook zo min mogelijk paden te berijden met het zware materiaal, maar een beetje schade is, zeker met die nattigheid, niet helemaal te voorkomen. Dan hadden ze met een helikopter moeten komen, maar dat is niet te doen.

Na afloop van de werkzaamheden worden de paden zo snel mogelijk weer in oorspronkelijke staat hersteld. Nestbomen en bomen met holtes en spleten die gebruikt worden door vleermuizen en spechten blijven staan, mits de veiligheid niet in geding is. Voorafgaand aan de kapwerkzaamheden wordt een inventarisatie uitgevoerd waarbij te beschermen flora en fauna, zoals dassenburchten, mierenhopen en roofvogelnesten, in kaart wordt gebracht zodat deze tijdens de werkzaamheden worden ontzien.

Foto's 5
De letterzetter wordt hun kans ontnomen
De letterzetter wordt hun kans ontnomen
De letterzetter wordt hun kans ontnomen
De letterzetter wordt hun kans ontnomen
Artikel delen: