Opvang Oekraïeners verloopt soepel in Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Opvang Oekraïeners verloopt soepel in Dalfsen

DALFSEN – De opvang van zo’n 120 Oekraïeners in de gemeente Dalfsen zorgt op dit moment niet voor grote problemen. Tachtig vluchtelingen uit het oorlogsgebied zijn bij particulieren ondergebracht.  Een veertigtal, vooral vrouwen en kinderen, vindt op dit moment tijdelijk onderdak in chalets op Vechtdalcamping Het Tolhuis. Hier is voor een periode van een half jaar ruimte voor in totaal honderd Oekraïners. 

Burgemeester Erica van Lente heeft begin deze week een persoonlijk bezoek gebracht aan de gemeentelijke opvanglocatie op Het Tolhuis.

Tijdens het maandelijkse persgesprek gaf Van Lente een toelichting op hoe de opvang in Dalfsen tot nu toe verloopt. De inschrijvingen in het gemeentelijk bevolkingsregister verlopen naar wens en zorgen ook niet voor achterstanden bij het afgeven van rijbewijzen en paspoorten, zoals in enkele andere gemeenten wel het geval is. Ook de uitbetaling van het leefgeld is inmiddels goed geregeld. Dankzij De Fietserieje zijn er voldoende fietsen en ook de buurtbus voorziet in een behoefte. 

De werkgroep Welkom in Dalfsen is begin april in Het Kruispunt gestart een “school” voor Oekraïense kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Dankzij vrijwillige leerkrachten, waaronder meerdere gepensioneerden, krijgen ze van maandag tot en met donderdag les in drie groepen.
‘s Middags krijgen ze sport en spel in De Trefkoele van de buurtsportcoaches van de gemeente Dalfsen. Wethouder Jan Uitslag geeft aan dat de gemeente bezig is te zorgen voor een meer onderwijskundige omgeving en meer continuïteit qua personeel. 

Artikel delen: