Energieneutraal wonen bereik je het snelst met isolatie

Energieneutraal wonen bereik je het snelst met isolatie

NEDERLAND – We dienen ons te wapenen tegen een energieslurpend bestaan! De energierekening stijgt met de dag, zo ook voor bewoners in Dalfsen. De overheid en de wereld stimuleert ons om van de traditionele fossiele brandstoffen af te stappen.

Met isolatie verlaag je het energieverbruik enorm en wordt het mogelijk om energieneutraal te leven. Alleen al met dakisolatie kun je gemiddeld tot maar liefst 25% besparen op je energiekosten. Zorg er daarom voor dat je woning beter bestand wordt tegen weersinvloeden waardoor je warmtepomp of c.v.-ketel je woning nog efficiënter kan verwarmen en hierdoor minder energie vraagt, je er zomers lekker koel bij zit en de maandelijkse energiekosten geminimaliseerd worden.

Wat is energieneutraal wonen?
Een energieneutraal huis vereist een zeer lage hoeveelheid energieverbruik, die in belangrijke mate voortkomt uit hernieuwbare bronnen. Bij energieneutraal wonen wordt de energie in, onder of dicht bij het huis geproduceerd. Aldus de Europese richtlijnen (EPDB) voor energieneutrale huizen. We dienen ervoor te zorgen dat een huis net zoveel energie opwekt als dat het gaat verbruiken. Als alle woningen in Nederland energieneutraal zouden worden, zou er 15% minder energie verbruikt gaan worden in Nederland. Dit begint bij jezelf en kan op de volgende manieren tot stand gebracht worden.

Vloerisolatie
Om energieneutraal te wonen dient er gekeken te worden naar waar er energie verloren gaat in huis. Het toepassen van vloerisolatie zorgt, samen met de gelijkmatige warmteafgifte van de verwarming, voor meer comfort in je woning. Ben je het zat om koude voeten te hebben in huis? Wil je een einde maken aan het vocht in huis? Met pir isolatie verkrijg je een vloer die voldoet aan al jouw en het milieu zijn wensen.

Dakisolatie
Een voorbeeld van een slimme investering ten aanzien van het verduurzamen van jouw huis is het installeren van dakisolatie, wat overeenkomt met een rente van 7 procent op je spaarrekening, aldus Milieu Centraal. Goede dakisolatie zoals pir isolatie levert een isolatiewaarde met een RD-waarde van minimaal 3,5 op. Het realiseren van dakisolatie kan zowel van binnenuit als van buitenaf en is niet een grote klus om te klaren.

Vergeet niet dat isolatie kan leiden tot de volgende voordelen:

  • Reduceert het verbruik van fossiele brandstoffen zoals gas
  • Werkt mee aan het verbeteren van het milieu
  • Verhoogt het wooncomfort
  • Geeft je woning een hogere verkoopwaarde
  • Verbetert je energielabel
  • Gezonder binnenklimaat
  • Relatief goedkope investering die zichzelf weer terugverdient
  • Eenvoudig te realiseren

Iedere woning kan energieneutraal worden
Indien het om een bestaande woning gaat, is het ook mogelijk om energieneutraal te worden. Het plaatsen van zonnepanelen, moderniseren van ramen, vervangen van je kookplaat, een efficiënter warmtesysteem en niet te vergeten isolatie zoals xps isolatie draagt bij aan het verduurzamen van jouw woning. Steeds meer woningeigenaren laten de woning renoveren tot een energieneutraal huis. Nieuwbouwhuizen worden vaak al bijna of helemaal energieneutraal opgeleverd.

Om energie te besparen is isolatie plaatsen één van de meest effectieve manieren. Zorg er daarom voor dat je kruipruimte, vloeren, muren en/of dak goed geïsoleerd zijn.

Artikel delen: