Publiek kiest namen van nieuwe fietstunnels en viaducten

Publiek kiest namen van nieuwe fietstunnels en viaducten

DALFSEN – Begin dit jaar deed de provincie Overijssel vanuit het project Vechtdal Verbinding een oproep aan het publiek om namen te bedenken voor vier fietstunnels en drie viaducten.

Op donderdag 28 april werd een van die namen in Oudleusen onthuld door wethouder van Leeuwen van gemeente Dalfsen, de provincie Overijssel en een afvaardiging van de Historische Vereniging van Dalfsen en Oudleusen.
De fietstunnel heeft de naam ‘De Landskroon’ gekregen.

In totaal zijn vier fietstunnels en drie viaducten voorzien van een bordje met een door het publiek gekozen naam. Zo heet het viaduct over de Nieuwleusenerdijk op de Hessenpoort in Zwolle sinds deze week ‘De Hessen’. De fly-over bij Varsen heeft de naam ‘Varsenerveld’ gekregen.

De vier fietstunnels onder de N340 door heten -van west naar oost- ‘Welsum’, ‘De Landskroon’, ‘De Wolfkamp’ en ‘Wildbaan’. Het viaduct bij Drogteropslagen werd al eerder in het naamgevingstraject voorzien van de naam ‘De Tippe’.

De Landskroon
Tijdens de onthulling bij De Landskroon vertelde mevrouw van Oenen van de werkgroep Oudleusen van de Historische Vereniging in Dalfsen meer over de achtergrond van deze naam. Langs de Hessenweg lagen al eeuwenlang op regelmatige afstand van elkaar herbergen. De naam van de herberg in Oudleusen was ‘De Landskroon’, die op de plek van deze tunnel lag. Al in de 17e eeuw werd de naam van deze herberg genoemd in het markeboek van Leusen, toen nog geschreven als ‘De Croene’. Vele generaties lang werd deze herberg bestierd door de Oudleuser familie Baarslag die de bijnaam ‘Van de Kroene’ hadden. De postkoets stopte er en de post voor Nieuwleusen werd er afgeleverd. Ook werden er markevergaderingen gehouden. De oude herberg werd in 1870 afgebroken en vervangen door een boerderij. Deze boerderij werd in 1967 afgebroken bij verlegging van de Hessenweg en weer nieuw gebouwd iets verder naar het zuiden. Ook bij de recente aanpassingen aan de N340 kon de woning niet blijven staan. Iets verder zuidwaarts is er een nieuw huis gebouwd die ook weer de naam ‘De Landskroon’ gekregen. De Landskroon had dus een sterke binding met de Hessenweg maar moest ook regelmatig wijken voor aanpassingen aan dezelfde weg.

Foto en tekst: Provincie Overijssel

Artikel delen: