PlattelandsParlement op zaterdag 14 mei in Trefkoele+ - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

PlattelandsParlement op zaterdag 14 mei in Trefkoele+

DALFSEN – Het landelijke Plattelands Parlement vindt zaterdag 14 mei plaats in Trefkoele+. Hier zijn de  voorbereidingen in volle gang. De bijeenkomst van morgen staat in het teken van ontmoeting, inspiratie en gesprek over de kracht van het platteland.

Deze dag is voor iedereen die zich inzet voor de leefbaarheid op het platteland. Initiatiefnemers, ondernemers, gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van plaatselijk belang en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op een dag met workshops, keynotes en de uitreiking van de dorpsvernieuwingsprijs. De dag wordt afgesloten met een debat met Tweede Kamerleden en lokale politici. De dag wordt gepresenteerd door Sander Schimmelpenninck.

Voor denkers en doeners

Op het PlattelandsParlement ontmoeten denkers en doeners elkaar. Het is dé plek waar actieve bewoners in contact komen met anderen, ideeën opdoen en zich laten inspireren door nieuwe werkwijzen. Het thema van de dag is ‘Platteland kiest Positie’.

Roy de Witte, gedeputeerde provincie Overijssel: “Het zelforganiserend vermogen van lokale initiatieven is groter dan ooit. Alleen al in Overijssel zijn meer dan zestig projecten in uitvoering om het platteland leefbaar te houden. Dit is succesvol omdat inwoners zelf het voortouw nemen en met elkaar samenwerken.  Op het PlattelandsParlement laten we zien dat de Haagse tekentafels niet zonder die betrokkenheid vanuit het gebied zelf kunnen.”

Vier thema’s 

Aan de hand van vier verschillende deel thema’s zijn er de hele dag inspiratiesessies, keynotes en workshops. Ook reiken we deze dag de Dorpsvernieuwingsprijs uit.

  • Wonen op het platteland: veel ruimte, weinig plek met o.a. Jos Ebbers van NVM die deel uitmaakt van de bouwalliantie. Om het woningtekort op te lossen wil de bouwalliantie de komende 10 jaar, jaarlijks 100.000 woningen bouwen. Maar is dat ook haalbaar?

 

  • Ontmoetingsplekken: accommodaties & voorzieningen dorpsbreed onder de loep met o.a.Marije van den Berg. Zij denkt hardop na over wat er nodig is om ontmoetingsplekken in dorpen te bekijken met de ‘meerwaardebril’ in plaats van met die van marktwaarde.

 

  • Lokale kracht & noaberschap: het verschil maken doe je zo! met o.a. bekende documentairemaker Geertjan Lassche over de stem van het platteland en wetenschapper Gert-Jan Hospers over de toekomstkracht van het platteland.

 

  • Duurzame dorpen delen: samen voor klimaat, gezond voedsel en biodiversiteit met o.a. Luc Jehee, expert op het gebied van klimaatadaptatie; en voorbeelddorp Hees (Friesland)

Het PlattelandsParlement wordt georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) en de provincie Overijssel.

 

Foto's 3
PlattelandsParlement op zaterdag 14 mei in Trefkoele+
PlattelandsParlement op zaterdag 14 mei in Trefkoele+ - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: