Oekraïense kinderen krijgen les in Vilsteren

Oekraïense kinderen krijgen les in Vilsteren

VILSTEREN/DALFSEN – Vanaf maandag 30 mei krijgen Oekraïense kinderen onderwijs in de leegstaande school in Vilsteren. Het zijn de kinderen die nu nog naar de ‘vrijwilligersschool’ in Het Kruispunt in Dalfsen gaan.

Onderwijswethouder Jan Uitslag heeft met medewerking van de gemeente Ommen, die eigenaar is van het schoolgebouw, en het Landgoed Vilsteren afspraken gemaakt met onderwijsorganisatie Stichting Catent.

Wethouder Uitslag: ‘Door deze grensontkennende samenwerking biedt de basisschool in Vilsteren deze Oekrainse kinderen, die al het nodige hebben meegemaakt, weer een fijne plek waar ze kunnen leren en spelen. Een plek waar ze echt weer even kind zijn. Wij zijn heel blij dat we met hulp van onze buurgemeente Ommen dit kunnen bieden. De verwachting is dat we eind mei de leerlingen kunnen ontvangen. Op dit moment zijn de voorbereidingen, zoals het gereedmaken en inrichten van het gebouw, maar ook het vinden van bevoegde leerkrachten, assistenten en vrijwilligers voor ondersteuning volop aan de gang.

De directie van basisschool De Sprankel in Lemelerveld is verantwoordelijk voor de school. De leerlingen komen niet alleen van de tijdelijke opvanglocatie op Vechtdalcamping Het Tolhuis maar ook kinderen die bij gastgezinnen onderdak vinden kunnen er naar toe. Het gaat in totaal om ruim zestig leerlingen. De school start met drie groepen (1/2; 4/5/6 en 7/8). Tot de zomervakantie worden de lessen gegeven van maandag tot en met donderdag in de ochtenduren. Gehoopt wordt om op termijn de lestijden uit te kunnen breiden. Het is de bedoeling dat het onderwijs aan deze Oekraïense ‘nieuwkomers’ een tijdelijk karakter heeft. Natuurlijk is niet te voorzien hoe de situatie in OekraÏne zal verlopen en wat dit voor invloed heeft op het verblijf in Nederland.  Het is de verwachting dat de kinderen op langere termijn kunnen doorstromen naar regulier onderwijs.  

De school in Vilsteren bood tot begin juli vorig jaar onderdak aan basisschool Het Natuurrijk. Deze enige school in het dorp Vilsteren moest halverwege 2021 dicht omdat het aantal leerlingen de komende jaren onder de landelijke normering van 23 leerlingen duikt.

Artikel delen: