Herman Diepman doet het nog met een zeis

Herman Diepman doet het nog met een zeis

DALFSEN – LENTHE – De heer Herman Diepman ( 89 jaar) maait nog telkens met een zeis. Prachtig om te zien, want het is eigenlijk nog een oude ambacht en er zijn niet veel mensen die dit kunnen. En als het het wel zelf eens hebt geprobeerd, kan je je vast nog wel herinneren dat de punt van de zeis telkens de grond in schoot.

Het is wel een handigheid. Vroeger werden hele weilanden op deze manier gemaaid. Herman gebruikt de zeis, zoals je op de foto kan zien op plekken waar een machine niet kan komen, zo als hier rondom de palen. Maar een ander keer maait hij er slootkanten mee.

Het is natuurvriendelijk, maakt geen lawaai en het gebruikt geen benzine. Tip van Herman je kan het beste maaien als de wind uit het westen komt. Want door de wind staat het gras dan in de goede houding zodat het makkelijker te maaien is. En wil je het helemaal perfect doen, maai dan vroeg in ochtend als het gras nog nat is van douw.

Zo af en toe moet de zeis geslepen worden Herman doet dat eerst met een wetsteen en vervolgens gaat de Pick strik er langs. Dat is een handigheid, net of hij met een goocheltrucje bezig is, maar in werkelijkheid maakt hij de boel scherp. (die wetsteen heeft hij op de laatste foto in zijn kontzak zitten).

In Overijsel worden cursussen gegeven in het maaien met een zeis. Het landschap Overijssel verzorgt deze lessen. Aanstaande september kan je daar weer aan mee doen. Voor meer kijk hier.

Foto's 4
Herman Diepman doet het nog met een zeis
Herman Diepman doet het nog met een zeis
Herman Diepman doet het nog met een zeis
Artikel delen: