Overdracht Grammofoonmuseum - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Overdracht Grammofoonmuseum

NIEUWLEUSEN – Op 1 juli is het Olde Gemientehuus overgedragen aan Stichting het Grammofoonmuseum kan aan de slag. Eindelijk is het zover: afgelopen vrijdag werd het Olde Gemientehuus in Nieuwleusen officieel overgedragen aan Stichting Het Grammofoonmuseum.

 

Wethouder André Schuurman ondertekende namens de gemeente Dalfsen de overdrachtsakte, waarna voorzitter Rob Vogelzang en penningmeester Gerard Oortwijn namens het museum hun handtekening plaatsten. Dat gebeurde in de trouwzaal van het gemeentehuis onder toeziend oog van notaris Rogier Lukas van Vechtstede Notarissen, in het bijzijn van een groot aantal vrijwilligers van het museum en andere geïnteresseerden.

De formele overdracht betekent de afsluiting van een lange periode van voorbereiding. Nu de stichting officieel eigenaar van het pand is geworden, kunnen het bestuur en de vrijwilligers daadwerkelijk aan de slag.
Wethouder André Schuurman noemde de overdracht een ‘uniek moment’. “Voor beide partijen is dit een prachtige oplossing. Als gemeente behouden we de trouwlocatie van dit gebouw en voor het Grammofoonmuseum is het een prachtige nieuwe plek.” Nadat de gemeenteraad van Dalfsen eind 2019 besloot om het gebouw ‘om niet’ over te dragen aan de stichting, hebben de partijen nog geruime tijd om de tafel gezeten om de details van de overdracht uit te werken. Daarbij waren de coronacrisis, financiële tegenvallers en stijgende prijzen vertragende factoren. “We wisten dat het niet snel zou gaan, maar we hielden steeds een mooi doel voor ogen”, aldus Schuurman.

Recht van opstal
Formeel gaat het om een ‘vestiging van het zelfstandig recht van opstal’, waarbij de trouwzaal van het voormalige gemeentehuis in gebruik kan blijven voor huwelijksvoltrekkingen. Het gebouw wordt vanaf de overdracht officieel eigendom van de stichting.
In de tussentijd heeft het bestuur van het Grammofoonmuseum wel een verbouwings- en inrichtingsplan uitgewerkt, dat nu daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. De eerste stap vormen energiebesparende maatregelen, die men met het oog op de energiekosten voor de winter gerealiseerd wil hebben. Na de bouwvakvakantie starten drie plaatselijke aannemers met de interne verbouwingen. Er komen twee grote toonzalen, een platenbar en een studioruimte.

Personenlift
Een van de grootste klussen die de stichting nog wacht is het toegankelijk maken van het gebouw voor mensen met een handicap. Er komt een personenlift in het museum, die gelijktijdig met de verbouwingswerkzaamheden moet worden ingepast. Voor dit deel van de operatie moet de stichting nog financiële fondsen werven, omdat er nog een tekort op dat deel van de begroting is. Mensen die het belangrijk vinden dat het museum voor iedereen toegankelijk is, kunnen het museum steunen met een financiële bijdrage, via de webpagina www.grammofoonmuseum.nl/sponsor

Naar verwachting kan de opening volgend voorjaar een feit zijn. Tot aan de daadwerkelijke verhuizing blijft het huidige Grammofoonmuseum aan De Smeule 3 op afspraak toegankelijk. Meer informatie over de mogelijkheden staat op de website www.grammofoonmuseum.nl

Foto's 2
Overdracht Grammofoonmuseum - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: