Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen

DALFSEN –  Vanmiddag  werd aan de  Engellandweg het graan gedorst, graan oogsten ook wel dorsen genoemd, is het proces van het verwijderen van de graankorrels uit de aren.

Geschiedenis van het graan oosten

Vroeger werd het dorsen van graan met de hand in de wintermaanden gedaan. Hiervoor gebruikte men een dorsvlegel. Het gedorste graan werd daarna met een wan geschoond, later gebeurde dit met een wanmolen.

Combine

Een maaidorser of ook wel combine genoemd, is een landbouwwerktuig voor het maaien en dorsen van zaadgewassen. De eerste combine werd 1784 uitgevonden door de Schot Andrew Meikle. De eerste dorsmachines werden getrokken door paarden en werden later zelfrijdend.

De naam combine komt omdat deze machine een combinatie is van een zwadmaaier en een dorsmachine. Een combine bestaat uit een maaibalk, een maaibord,  haspel, vijzel, dorstrommel en verschillende zeven. In één werkgang wordt het gewas gemaaid, gedorst en geschoond. Het gewas bepaalt welk maaivoorzetstuk (maaibalk, maaibord of haspel) er aan de combine gekoppeld wordt. (Bron Akkerbouwbedrijf.nl)

Foto's 12
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Graan dorsen aan de Engellandweg Dalfsen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: