De bijzondere klas van Jos Meulhof: Klas X 1977 - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

De bijzondere klas van Jos Meulhof: Klas X 1977

DALFSEN – Het is maandag 3 oktober 1977 als Jos Meulhof, Bob van Schubert en 18 andere jonge mannen met hun politie opleiding beginnen in Klas X aan de school van het Korps Rijkspolitie in Harlingen.

Ze kregen een intensieve interne opleiding van een jaar en gingen alleen in de weekenden naar huis. Een jaar lang werden ze onderwezen in wetskennis (Wetboek van Strafrecht, Strafvordering, Verkeerswetgeving). Hun fysieke belasting werd vergroot door veel te sporten; voornamelijk  boksen, hardlopen en judo en elke vrijdagmorgen zweminstructies (zoals Zwemmend Redden) in het zwembad van Franeker.

Dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur was verplichte studietijd op de kamer. Werd iemand ‘betrapt’, omdat hij op bed lag te slapen, dan volgde een gepaste straf. Een ‘strafweekend’ fungeren als wacht in de school.

Na vijf maanden in de schoolbanken, had elke student een praktijkstage van een week.

Jos ging naar Heerde en Bob moest zich melden bij het politiebureau in Dalfsen.

Na een jaar zwoegen waren de mannen van KLAS X geslaagd, werden zij beëdigd en waren zij als politieagent klaargestoomd om de  “gevaarlijke” wijde wereld in te gaan.

Iedere klasgenoot kreeg ergens in Nederland een werkplek en dat is altijd zo gebleven.

In de vele tientallen jaren die daarna volgden, bleef er een goede band bestaan tussen de mannen van Klas X. Om de zoveel jaren zag men elkaar (ook zij die niet meer bij de politie werkzaam waren) bij “mini reünies”.

Tijdens een kleinschalige ontmoeting in augustus 2021 hebben de toen aanwezigen besloten om in 2022 het 45-jarig bestaan van Klas X te vieren met een heuse reünie voor allen. Jos en Bob zijn dit gaan organiseren in Dalfsen; de vestigingsplaats van Jos sinds 1983 en de plek waar Bob zijn praktijkstage heeft gedaan.

Vandaag (7 oktober 2022) was KLAS X weer – bijna volledig – present bij “De Barones” aan de Gerner Es in Dalfsen. Ook meerdere partners en de beide docenten van klas X waren hierbij aanwezig.

Na de officiële ontvangst gingen de voormalige studenten van Klas X, hun partners en de docenten in een oude Elbo schoolbus een verkenningstocht door de gemeente Dalfsen doen. ‘s Middags was er voor het gezelschap een proeverij bij Wijnerve Hessum geregeld.

Onderweg in de bus en daarna tijdens het eten had men alle tijd om prachtige herinneringen op te halen. Aangezien de groep uit heel Nederland naar Dalfsen afgereisd is, blijven velen bij “De Barones” overnachten. Dus ook vanavond en morgenochtend tijdens het ontbijt is genoeg tijd om bij te praten.

Jos en Bob hopen dat er in de toekomst meer reünies in petto zitten voor deze bijzondere schoolklas.