Dalfsen kleurt elke dag blauw - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Dalfsen kleurt elke dag blauw

DALFSEN – UNICEF kleurt Nederland blauw voor de rechten van kinderen ook in Dalfsen. In aanloop naar de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november kleurt heel Nederland blauw. Rond deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van kinderen.

Op tal van plaatsen in Nederland vestigt UNICEF de aandacht op het belang van kinderrechten door prominente gebouwen in blauw licht te zetten.

Dalfsen kleurt elke dag blauw

In Dalfsen hebben wij een uniek kunstwerk, De Blauwe Bogen die niet alleen op 20 november blauw kleurt maar elke dag! Deze kan ons elke dag doen denken aan en handelen naar het voldoen aan de kinderrechten. Aangezien er in de Gemeente Dalfsen al meer als 40 jaar vrijwilligers voor Unicef actief zijn (nu nog in Nieuwleusen en Lemelerveld) is het wel eens tijd om de Dalfser Blauwe Bogen in het licht te zetten en voortaan als Unicef brug te gaan bekijken. Hopelijk rij/loop je nooit meer gedachteloos onderen deze bogen door en is het een brug(getje) naar Unicef en het besef dat ieder kind recht op een toekomst heeft.

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen van hun geboorte tot hun 18e mee te maken kunnen krijgen. De 54 artikelen van het verdrag gaan over voeding, onderwijs, wonen en gezondheid en familie. Maar ook over mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. Het kinderrechtenverdrag moet ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en ziet toe op naleving van kinderrechten wereldwijd.

Sinds 20 november 1989 hebben bijna 200 landen wereldwijd het kinderrechtenverdrag bekrachtigd en beloofd deze rechten na te leven. En toch worden de rechten van kinderen wereldwijd geschonden. Tijd om onze stem te laten horen.

Blauwe gebouwen

UNICEF adviseert regeringen, overtuigt bedrijven en lobbyt bij wereldleiders voor het waarborgen van kinderrechten. 20 november is de Internationale dag voor de rechten van het kind. Voor UNICEF is dit hét moment om aandacht te vragen voor kinderrechten. Op verschillende bijzondere plekken in Nederland en elders in de wereld zal UNICEF gebouwen blauw kleuren. In de afgelopen jaren gebeurde dat onder meer bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in

Athene, het Vredespaleis in Den Haag, Petra in Jordanië, Rashtrapati Bhavan Presidential Residence in India, het Empire State Building in New York en nog veel meer.

Over UNICEF

Ieder kind kan de toekomst bepalen. Te veel kinderen groeien nu nog op in slechte omstandigheden. Als ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie bereikt UNICEF meer, voor meer kinderen, op meer plekken dan wie ook. Samen maken we een wereld van verschil. Voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal.

Voor meer informatie kijk op: https://www.unicef.nl/ons-werk/kinderrechtendag

Artikel delen: