Op zoek naar de mooiste boom in dorp Dalfsen 1 - Foto: Wim
Foto: Wim

Op zoek naar de mooiste boom in dorp Dalfsen 1

DALFSEN – Het is 2010; De gemeente Dalfsen, heeft samen met de werkgroep “bomen” of wel de bomenwerkgroep van de Vrienden van Dalfsen een inventarisatie gedaan  van “monumentale”, “waardevolle” en “toekomst” bomen in het Dorp Dalfsen. Vooral met het doel zuinig te zijn op alle bomen in het dorp. De conclusie is echter wel dat er inmiddels toch heel wat bomen verdwenen zijn, veelal door te veel overlast gevend.

 

Ondergetekende heeft een boekje te beschikking gekregen van de Vrienden van Dalfsen en gaat op zoek naar de meest waardevolle bomen. Een prachtig boekwerk met foto’s en meetgegevens.

Op zoek naar bomen, kom ik al een monumentale boom tegen die naar mijn mening niet in het boekje vermeld is. Achter het Vechtvliet, staat in de richting van het Nierveer een boom midden in het weiland. Voor zover mijn bomenkennis aanwezig is, lijkt het een Lindeboom met een stamomtrek op 1 meter hoogte van 390 cm. Maar mogelijk met een lange geschiedenis, maar ook lijkt het er op dat het einde in zicht is. De oorspronkelijke stam heeft heel veel schade en grote gaten aan alle kanten. Maar toch lijkt het er op dat binnen in die boom weer een stam aan het ontwikkelen is wat mogelijk een nieuwe boom gaat worden. Een bomendokter kan hier misschien iets mee.

Heeft hier mogelijk het erf De Bruine Leeuw gestaan?

Op internet heb ik het volgende gevonden 1769; Een transportakte nr 2381 van Willem Jan van Dedem aan zijn broer Coerraad Willem van Dedem; diverse erven. Erve Nierveer, Groot Rekkelaar, Rijte, Botermate en De erve Bruine Leeuw met landerijen en huisjes te Dalfsen enz..

Namen uit andere registers van bewoners; 1726, Gerrit Alberts, 1776 Willems, 1797Pellen, 1805 Everts. Erve de Bruine Leeuw lag aan de overkant van de Vecht, tegenover het Nierveer.  Dit zou overeen kunnen komen met de locatie van deze boom. Dus een lange geschiedenis.

Maar Dalfsen heeft veel historische bomen, er valt nog veel te meten. Wordt vervolgd.

WvdV

Foto's 4
Op zoek naar de mooiste boom in dorp Dalfsen 1 - Foto: Wim
Foto: Wim
Op zoek naar de mooiste boom in dorp Dalfsen 1 - Foto: Wim
Foto: Wim
Op zoek naar de mooiste boom in dorp Dalfsen 1 - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: