Nederlandse zelfuitsluitingsregeling ‘Cruks’ krijgt naar verwachting een opknapbeurt volgens KSA

Nederlandse zelfuitsluitingsregeling ‘Cruks’ krijgt naar verwachting een opknapbeurt volgens KSA

Volgens de Kansspelautoriteit (KSA), de toezichthouder op kansspelen, zal de zelfuitsluitingsregeling voor online gokken, bekend als Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen), naar verwachting een opknapbeurt krijgen. De bijgewerkte versie van Cruks zal in september 2023 van start gaan.

Alle gereguleerde en volledig gelicentieerde aanbieders in Nederland, inclusief maar niet beperkt tot diegenen die casino gratis spins zonder storting aanbieden, worden geacht dit nieuwe systeem in te voeren. Bovendien zullen ze hun klantenbestand moeten controleren om na te gaan of huidige of nieuwe spelers zich hebben aangemeld om zichzelf van gokken uit te sluiten.

De nieuwe Cruks concreet

De nieuwe versie van Cruks zal naar verwachting betere functionaliteiten bieden en gemakkelijker te gebruiken zijn voor consumenten. De KSA wil de zelfuitsluitingsregeling gebruiksvriendelijker maken, met een eenvoudigere registratie en een eenvoudigere manier voor consumenten om zichzelf uit te sluiten van meerdere online gokwebsites tegelijk. Ook is er een strengere ‘afkoelperiode’. Na zes maanden kunnen mensen zich weer van de Cruks uitschrijven – voorheen ging de ban dan meteen buiten werking als je het opzei, nu gaat daar eerst een periode van acht dagen overheen. Dit is bedacht om impuls gokken te voorkomen, in de hoop dat een moment van terugval niet meer is dan dat.

De KSA heeft benadrukt dat de zelfuitsluitingsregeling van Cruks een belangrijk instrument is om probleemgokken in Nederland te voorkomen. De toezichthouder heeft gewerkt aan de versterking van de zelfuitsluitingsregeling als onderdeel van haar inspanningen om ervoor te zorgen dat de Nederlandse online gokmarkt eerlijk en veilig is voor consumenten.

De huidige versie van Cruks is in werking sinds 2016, en het is verplicht voor alle gelicentieerde online gokbedrijven in Nederland om deel te nemen aan de regeling. Zodra een speler bij Cruks is geregistreerd, wordt hij voor een bepaalde periode, die kan variëren van zes maanden tot levenslang, uitgesloten van alle deelnemende online gokbedrijven, afhankelijk van de keuze van het individu.

Wat is de functie van Cruks?

Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) is een zelfuitsluitingsregeling die in 2016 werd ingesteld om probleemgokken te helpen voorkomen. Het is een centraal register waarmee spelers zich voor een bepaalde periode, variërend van zes maanden tot uitsluiting voor onbepaalde tijd, kunnen uitsluiten van alle gelicentieerde online gokbedrijven in het land.

De zelfuitsluitingsregeling is bedoeld om personen te helpen die worstelen met probleemgokken of die een pauze willen inlassen. Door zelfuitsluiting kunnen spelers voorkomen dat ze online gokwebsites bezoeken, waardoor ze verder financieel verlies en andere negatieve gevolgen van probleemgokken kunnen voorkomen.

Cruks beschermt ook kwetsbare spelers en minderjarigen tegen de risico’s van online gokken. Online gokexploitanten met een vergunning zijn verplicht het register te controleren voordat ze spelers toestaan zich te registreren en weddenschappen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat uitgesloten spelers tijdens de uitsluitingsperiode geen nieuwe accounts kunnen aanmaken of toegang kunnen krijgen tot gokdiensten.

Naast een zelfuitsluitingsdienst biedt Cruks ook ondersteuning en informatie aan spelers die zich zorgen maken over hun gokgedrag. De website biedt hulpbronnen voor spelers om hen te helpen de risico’s van gokken te begrijpen en biedt links naar organisaties die extra ondersteuning kunnen bieden – het is goed om, ook als je een ‘gewone’ gokker bent, daar af en toe even te kijken en er voor te zorgen dat je optimaal bent geïnformeerd.

Andere tips om een gokverslaving te voorkomen

Buiten het inschrijven bij Cruks, zijn er nog een aantal maatregelen die je zelf kan nemen om een gokverslaving te voorkomen. Stel bijvoorbeeld limieten in: veel online gokbedrijven staan spelers toe grenzen te stellen aan hun gokactiviteiten. Spelers kunnen bijvoorbeeld stortingslimieten of verlieslimieten instellen om hen te helpen hun gokgedrag te beheersen. Ook is het belangrijk om pauzes te nemen om te voorkomen dat je dwangmatig gokgedrag gaat vertonen. Dat is een slecht teken. Spelers kunnen een tijdslimiet instellen voor hun gokactiviteiten of een pauze inlassen.

Informeer jezelf ook goed, want het is essentieel om jezelf voor te lichten over de risico’s van gokken en hoe je verantwoord kunt gokken. Spelers kunnen informatie over verantwoord gokken vinden op de website van Cruks, maar ook op andere bronnen zoals online forums en sociale media. Tot slot speelt zelfbeheersing een sleutelrol. Je moet zelfbeheersing oefenen en vermijden verliezen na te jagen of te gokken als je emotioneel bent. Het is belangrijk alleen te gokken wat je je kunt veroorloven te verliezen en nooit te gokken onder invloed van drugs of alcohol.

Artikel delen: