Wegwijs in de wereld van online betalingen en de vele betaalmogelijkheden

Wegwijs in de wereld van online betalingen en de vele betaalmogelijkheden

In het digitale tijdperk waarin we nu leven, zijn er meer manieren dan ooit om online aankopen te doen. Dit geldt ook voor de manier waarop we betalen. Er zijn talloze betaalmethoden die op hun eigen manier gemak en flexibiliteit aan het online aankoopproces toevoegen. Sommige betaalmethoden zijn gratis, terwijl andere betaalmethoden extra bescherming bieden. Ook voor internationale transacties zijn er diverse betaalmethoden beschikbaar. Enkele van de meest populaire opties zijn hieronder besproken.

Populaire online betaalmethoden in Nederland

iDEAL is een van de meest populaire online betaalmethoden in Nederland. Het stelt gebruikers in staat om directe betalingen te doen binnen hun eigen internetbankomgeving op basis van specifieke bankstandaarden. Ook het belang van Acceptgiro en Tikkie mag niet worden onderschat. Acceptgiro is een traditionele betaalmethode waarbij je een factuur betaalt via je bank, terwijl Tikkie een app is waarmee je snel en gemakkelijk betalingsverzoeken kunt sturen en ontvangen. Dit is vooral een populaire methode om vrienden te betalen via WhatsApp, Messenger, sms of Telegram.

Populaire betaalmethoden in het buitenland

Creditcards en debitcards, zoals Visa, MasterCard en American Express, zijn overal ter wereld geaccepteerde betaalmethoden. Ze bieden vaak extra mogelijkheden, zoals betalen op krediet en consumentenbescherming. Denk bij dit laatste aan de mogelijkheid om betalingen terug te vorderen bij geschillen. PayPal is dan weer een online betalingssysteem dat internationale betalingen mogelijk maakt. Het is een goede optie voor mensen die een extra beveiligingslaag willen toevoegen aan hun online transacties, omdat je geen financiële gegevens met de verkoper hoeft te delen. Ook PayPal biedt een vorm van aankoopbescherming.

Apple Pay is ook het vermelden waard. Dit is een mobiele betaaldienst van Apple, waarmee je veilig en privé kunt betalen met je iPhone, iPad en Apple Watch. In onze buurlanden zijn Bancontact (België) en Giropay (Duitsland) belangrijke betaalmethoden. Steeds meer Nederlandse bedrijven accepteren deze betaalmethoden om ook Duitse en Nederlandse klanten te kunnen bedienen.

Nu kopen en later betalen

Riverty (voorheen: Afterpay) en Klarna zijn diensten die je de mogelijkheid bieden om nu te kopen en later te betalen, meestal binnen 14 dagen. Deze opties kunnen handig zijn als je nu al een aankoop wilt doen, maar niet direct het volledige bedrag kunt betalen. Bijvoorbeeld omdat je nog wacht op de betaling van je salaris. Ze voegen ook extra zekerheid toe aan het bestelproces: je kan het product eerst ontvangen, uitproberen en hoeft pas dan te betalen. In3 is een andere service om later te betalen, maar deze verdeelt de kosten van je aankoop over drie termijnbetalingen.

Betalen met digitale valuta

Digitale valuta’s, bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum, worden steeds vaker geaccepteerd als betaalmiddel. Hoewel ze nog niet mainstream zijn, bieden ze een nieuwe manier om transacties te doen. Ook de digitale yuan, de officiële digitale valuta van China, is aan een opmars bezig. Volgens de Yuan Pay Group zal deze betaalmethode in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Recentelijk heeft de digitale yuan zelfs een nieuwe functie gekregen voor Android-telefoons, waarmee gebruikers betalingen kunnen doen als hun apparaat is uitgeschakeld of geen internetverbinding heeft.

Artikel delen: