Gemeente maakt korte metten met “Hemelbomen”

DALFSEN – De hemelboom komt van oorsprong uit noordelijk en centraal China, Taiwan en het Koreaans Schiereiland. De soort werd veel aangeplant in parken en tuinen en langs straten voor schaduw en om de sierwaarde. Als exoot kwam de hemelboom aanvankelijk vooral voor in Zuid- en Midden-Europa. De soort is in Nederland sinds 1975 flink in opmars door verwildering. Het is daar een zogenaamde wachtkamersoort.

Invasieve uitheemse soort

De hemelboom wordt in de Europese Unie beschouwd als een invasieve uitheemse plantensoort wegens grote concurrentie met inheemse soorten, snelle groei en verspreiding en omdat deze soort allelopatische chemicaliën bevat, dat wil zeggen: deze soort scheidt chemicaliën af die het gedrag, gezondheid, groei en fysiologie van andere planten en van insecten kan beïnvloeden. Daarnaast kan deze soort straatverharding opdrukken en beschadigen[1].

Sinds 2019 staat de hemelboom op de Unielijst van invasieve exoten. Handel erin is verboden en men dient te voorkomen dat al aanwezige bomen zich vermeerderen. In Dalfsen staan nog wat van deze niet langer gewenste bomen. Zoals in de Molenaarses,  Botermakerses, Veldwachterstraat, Schildersweg, Koezenkamp, Pastoriestraat, Heideanjer, Thomas a Kempislaan, en in de Christinaplein te Nieuwleusen. Vermoedelijk komt er een vervangend soort voor terug.

Tekst deels: Exoot – Wikipedia

Artikel delen: