DALFSEN – De keep is het noordelijke neefje van de vink en een opvallende wintergast in ons land. Hij is te herkennen aan zijn warm oranje borst, witte buik en in de vlucht aan zijn witte stuit. Het vrouwtje is iets bleker gekleurd.
In de herfst scharrelen ze op de grond tussen de bladeren, vaak samen met vinken. Zij hebben zijn verzot op beukennootjes en eikels, daarnaast voedt hij zich met onkruidzaken en bessen. Zij zijn vaak te spotten op basis van hun roep, een nasaal, iets stijgend ” kè-èèhhp “. De naam “keep” is zelfs gebaseerd op dat geluid.
Nederland ligt binnen hun winterkwartier dus de komende maanden ook in beukenbossen van onze gemeente te spottend…….opletten.
Jos Scholten



