Herinneringsdag hoogwater 1995 in Zwolle en Deventer

Herinneringsdag hoogwater 1995 in Zwolle en Deventer

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat het rivierwater op verschillende plaatsen in Nederland gevaarlijk hoog tegen de dijken stond. Zo ook in Zwolle en Deventer. Rijkswaterstaat, gemeenten en waterschappen staan hier landelijk bij stil met een hoogwater Herinneringsdag op zaterdag 31 januari 2015.

Het Waterschap Groot Salland organiseert in beide Hanzesteden een gratis publieksactiviteit Ruimte voor de Rivier. Want het hoogwater midden jaren ’90 was de aanleiding om rivieren niet verder in te klemmen tussen nog hogere dijken, maar ze juist meer ruimte te geven.

De evacuatie van het Rivierenland is één van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Kritieke situaties zoals in Ochten (Gld), waar de dijk bijna doorbrak, deden zich in Zwolle en Deventer gelukkig niet voor. Wel klotste het water hoog tegen de dijken en moesten ook hier acties worden ondernomen om dit in de toekomst te voorkomen.

Zwolle
Het Ruimte voor de Rivierproject in Zwolle is momenteel volop in uitvoering. Dit is één van de vele projecten die langs de grote rivieren in Nederland worden uitgevoerd om kritieke situaties, zoals in 1995, voor te zijn.
Het Waterschap Groot Salland neemt met Ruimte voor de Rivier Zwolle deel aan de landelijke Herinneringsdag. Wij blikken terug op 1995 en nemen u met een uiterwaardwandeling graag mee in de voortgang van ons waterveiligheidsproject in de Scheller en Oldeneler Buiterwaarden (Zwolle Zuid). Bewoners vertellen u graag hoe het was om in 1995 in de uiterwaarden te wonen en wat de impact van Ruimte voor de Rivier op hun leven is.

Programma
Locatie: De Nieuwe Bierton, Schellerbergweg 27, 8017 BM Zwolle

13.00 uur: Ontvangst
13.30 uur: Korte presentatie over nut en noodzaak Ruimte voor de Rivier én de aanleiding: kritieke hoogwaterstanden 1995.
13.45 uur: Per huifkar naar de Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden.
14.00 uur: Start uiterwaardwandeling en ontmoeting met bewoners.
15.30 uur: Einde uiterwaardwandeling, huifkar brengt u terug naar De Nieuwe Bierton
Tot 16.00 uur: Gelegenheid tot napraten, drankje

Graag wel even aanmelden via ruimtevoorderivier@wgs.nl of 038 – 455 7200.
We raden u aan stevige schoenen of laarzen te dragen.

Deventer
Ook in Deventer wordt er hard gewerkt voor de waterveiligheid van de stad om hoge waterstanden aan te kunnen en het vele water veilig af te kunnen voeren richting IJsselmeer.
Ook hier blikken wij terug op 1995 en nemen we u graag mee in de voortgang van het project Ruimte voor de Rivier Deventer.

In Deventer zijn er van 12.00 tot 16.00 uur de volgende activiteiten:

• bezoek infocentrum Ruimte voor de Rivier Deventer in de jachthaven Zandweerdplas, Rembrandkade 195. Hier kunnen onder meer een film en foto’s over hoogwater worden bekeken;
• boottocht van 13.45 – 14.30 uur en van 14.45 – 15.30 uur vanaf het infocentrum over
de IJssel langs het projectgebied;
• medewerkers geven voorlichting over nut en noodzaak en de voortgang van de werkzaamheden.

Wij zijn op zoek naar foto’s van het hoge water 1995 in en rondom Deventer. Deze foto’s kunt u mailen naar web@wgs.nl. De inzendingen zijn te zien in het infocentrum op 31 januari en de mooiste foto is goed voor een cadeaubon.

In Deventer hoeft u zich niet aan te melden, maar is er vrije inloop.

www.wgs.nl/ruimtevoorderivier
www.ruimtevoorderivier.nl

Foto's 2
Herinneringsdag hoogwater 1995 in Zwolle en Deventer
Artikel delen: