Lezing over V2 groot succes.

Lezing over V2 groot succes.

Afgelopen dinsdagavond 20 januari, vond in de Overkant te Dalfsen de lezing plaats over de V2. Henk Koopman, specialist op het gebied van Duitse V-wapens, was op uitnodiging van de werkgroep Doc. ’39-’45 van de Historische kring Dalfsen, naar Dalfsen gekomen om deze lezing voor een onbekend aantal mensen te verzorgen.
Het onderwerp bleek enorm te leven onder de lokale bevolking. Waar verwacht werd dat er ongeveer 100 mensen op de lezing af zouden komen bleken dit er ongeveer 270 te zijn. Gezien de capaciteit van de zaal en om de veiligheid van het publiek niet in gevaar te brengen moest de werkgroep aan een 30 tal bezoekers met grote spijt meedelen dat de zaal vol zat en dat er voor hen geen plaats meer was.
De overige bezoekers mochten vanaf 20:00 een uitgebreid verhaal tot zich nemen. Henk Koopman vertelde onder andere hoe enkele Duitse geleerden door het nazi regime werden verzocht om te helpen aan het Duitse oorlogsprogramma. De techniek die voor die tijd zeer vooruitstrevend was werd uitgebreid uitgelegd. Tegen welke obstakels de ontwikkelaars van dit wapen aanliepen en hoe deze problemen werden opgelost door soms hele eenvoudige en soms hele vernuftige principes toe te passen. De heer Koopman vertelde ook wat er voor nodig was om deze projectielen van ruim 14 meter lang te lanceren. Een gigantische organisatie kwam kijken bij dit stukje geschiedenis. Na een korte pauze ging de heer Koopman dieper in op het lanceren van V2’s op Nederlands grondgebied. Veel raketten zijn gelanceerd vanuit de buurt van Den Haag maar vanuit Overijssel werden er ook velen gelanceerd. Generaal Kammler van de SS had zijn paradepaardje, de SS Werfer Abteilung 500, eind 1944 gestationeerd in de buurt van het sanatorium bij Hellendoorn. Eind 1944 verhuisde de hele troepenmacht naar Hessum en op 1 januari 1945 lanceerden ze hier de eerste raket op vloeibare brandstof vanaf Dalfser grondgebied. Op 7 maart 1945 werden de laatste 5 raketten gelanceerd vanaf landgoed de Mataram waar deze SS Werfer Abteilung zich vanaf 30 januari 1945 naartoe hadden verplaatst vanuit Hessum.
Aan het eind van de presentatie werd de trieste balans opgemaakt. Het grootste aantal doden viel niet in de gebieden waarop de raketten gericht waren maar op de plek waar de raketten werden geproduceerd, Mittelwerk Dora. Onder erbarmelijke omstandigheden produceerden zij hier zo’n 700 V2’s per maand. Ruim 20.000 arbeiders vonden hierbij de dood.
Na de presentatie was er nog de mogelijkheid om een aantal fragmenten van V2’s te bekijken. Deze V2’s werden in januari 1945 gelanceerd vanuit Hessum maar deze storten direct na het opstijgen weer neer.
Het grote succes van de lezing is voor de werkgroep reden genoeg om het organiseren van meer lezingen te overwegen. Om te voorkomen dat er de volgende keer weer mensen worden teleurgesteld, zal hiervoor een oplossing worden gezocht.

Lees hier eerder geplaatst bericht van woensdag

Foto's 6
Lezing over V2 groot succes.
Lezing over V2 groot succes.
Lezing over V2 groot succes.
Lezing over V2 groot succes.
Lezing over V2 groot succes.
Artikel delen: